Arktisk samarbejdsprogram støtter hjælp til grønlandske børn

Gennem NAPA kommer der nu penge til en klageinstans, som skal sikre børns rettigheder og et trykkeri i Qaqortoq, som skal fremme børns kreativitet.
650.000 kroner er på vej til projekter, som vil hjælpe grønlandske børn. Foto © : NAPA
Skrevet af Kim Hinrichsen
09. august 2024 10:21

Nordisk Ministerråds Arktiske Samarbejdsprogram har netop uddelt penge til 22 projekter i norden.

Tre af dem er grønlandske.

Der er blandt andet tale om projektet Siu-Tsiu i Qaqortoq. Her har de startet et trykkeri, som skal hjælpe kreative, grønlandske unge med at udfolde deres talenter. På trykkeriet lærer de forskellige teknikker og tricks inden for trykning, som de kan bruge i deres kunstneriske udfoldelser. 

Det giver dem både nogle evner, de kan bruge fremadrettet, men måske endnu vigtigere en tro på dem selv og en større grad af selvstændighed.

Siu-Tsiu har fået 350.000 kroner i støtte fra samarbejdsprogrammet.

Klageinstans skal sikre børns rettigheder

Derudover har Grønlands børnerettighedsinstitution, MIO, fået 300.000 kroner til en såkaldt forundersøgelse, som skal se på mulighederne for en bedre klageadgang for børn i Grønland.

Vi har de seneste mange år set overtrædelser af børn og unges rettigheder. Det skal projektet her forsøge at gøre op med.

MIO vil først og fremmest indhente erfaringer fra Nunavut, Island og Danmark.

Det tredje projekt, der har fået penge, er Grønlands Naturinstitut, der har fået støtte til "Enhancing narwhal conservation for sustainable Arctic development through innovative monitoring technologies".

NAPA, som har ansvaret for at uddele pengene, modtog i alt 56 ansøgninger i år, hvilket er flere end i 2022 og 2023, og viser en øget interesse for at fremme bæredygtige og kulturelle projekter i Arktis.

Pengene er blevet fordelt til projekter fra flere forskellige nordiske lande, herunder Danmark, Sverige, Finland og Grønland.