MIO sender undersøgelse til FN: Ellers bliver det aldrig bedre
Som KNR har kunnet fortælle har børnerettighedsinstitutionen MIO indsamlet og undersøgt sager, hvor det grønlandske sundhedsvæsen har svigtet børn og deres familier. Otte sager, hvor det i tre af tilfældene har haft døden til følge.
Sager fyldt med fejl, forsømmelser og fraværende personale. Hvor forældre blev mødt af en mur, når de bad om behandling af deres børn.
Det er alt sammen blevet sammenfattet i et notat med undersøgelsens resultater og ni anbefalinger.
Men fundene - og sundhedsvæsenets fejl og forsømmelser - er så alvorlige, at MIO nu ikke kun vælger at sende deres notat til politikerne i Selvstyretårnet og Inatsisartut-salen – de skal hele vejen ned til FN i Genève:
- I dag bliver det her notat og denne her viden sendt til FN’s specialrapportør for oprindelige folk, og det vil også blive sendt til børnekomiteen i FN, siger Aviâja Egede Lynge.
For de såkaldte fejl og forsømmelser, som sker i sundhedsvæsenet, er så alvorlige, at de ikke kun er i strid med grønlandsk lovgivning, men også de konventioner, som Grønland frivilligt har forpligtet sig selv til, mener børnetalsmanden.
Ekstra advokat-øjne på undersøgelsen
Som en del af deres undersøgelse har MIO valgt også at fremlægge deres fund for en såkaldt menneskerettighedsadvokat, for at få vedkommende til at vurdere tingenes tilstand og kaste sin dom over den behandling, som familier har fået i hænderne på sundhedsvæsenet.
Særligt set i lyset af de menneskerettigheder, som Grønland selv har forpligtet sig til.
Og de ekstra øjne fra en udefrakommende instans har været vigtigt, fortæller MIO’s børnetalsmand, Aviâja Egede Lynge:
- Vi er jo en rettighedsinstitution. Hele vores grundlag ligger i forhold til menneskerettigheder. Selvom vi selvfølgelig har en lovgivning, så har Grønland skrevet under på, at vi skal følge konventionen, siger hun og fortsætter:
- Og i MIO har vi en lovmæssig pligt til at monitorere børns sundhed. Derfor var det helt naturligt for os at få denne her juridiske kompetence gennem en menneskerettighedsadvokat.
Og selvom det ikke kræver en lang jurauddannelse for at se, at det står skidt til i sundhedsvæsenet, så var det, som menneskerettighedsadvokaten kom frem til og fortalte MIO, alligevel chokerende.
Fortæller FN om deres fund
Og ligesom Grønland er forpligtet til at følge de konventioner, de har valgt at indgå i, er MIO også forpligtet til at fortælle videre, når de så ikke gør det, fortæller børnetalsmanden:
- Når vi ser, at der er alvorlige problemer med at følge børnekonventionen, så er det selvfølgelig noget, vi rapporterer, siger hun og fortsætter:
- Også fordi vi på den måde får skabt opmærksomhed omkring, at der er nogle ting, man skal se på, så man menneskeretteligt kan gå ind at se på det, siger hun.
Egentligt så Aviâja Egede Lynge helst, at der var blevet taget hånd om problemerne for længst, så det ikke var nødvendigt at klage sin nøde nede i Genève:
- Jeg er rigtigt ked af at sige det – og det er ikke pænt at sige det. Men vi har kendt til de her problemer i mange år. Og desværre er det min erfaring, at det først er, når der kommer fokus udefra, at man får travlt med at ændre det, siger hun.