BILLEDER Arktisk oplevelsescenter er på tegnebrættet

Ny attraktion skal fortælle om Knud Rasmussens liv, Arktis og forholdet mellem Danmark og Grønland. I denne uge blev et arkitektforslag præsenteret - til ris og ros.
31. oktober 2016 06:21

​Den nordsjællandske by Hundested, der var Knud Rasmussens hjem mellem hans mange ekspeditioner, kan blive centrum for en ny attraktion om Arktis.

Det sker, hvis byrådet i Halsnæs Kommune godkender idéen og giver en kommunal driftsbevilling, som er nødvendig for at sikre projektet, hvis man spørger professionelle museumsledere. 

LÆS OGSÅ Nyt Knud Rasmussen-museum på vej i Danmark

Dernæst mangler kapital fra fonde, som er parat til at investere i at formidle om Arktis. Men borgmester i Halsnæs Kommune er parat til at kæmpe for projektet:

- Knud Rasmussens Hus er jo der, hvor han boede. Der kan man ikke udstille ret meget. Så vi tænkte: Vi skal gøre mere ved Knud Rasmussen, men vi skal også forbinde det til den nye historie om hele det arktiske område, siger han til KNR.

Ifølge borgmesteren skal historien udbrede fortællingen om den dansk-grønlandske polarforsker Knud Rasmussen og samtidig øge kendskabet til Arktis med alt, hvad det rummer i dag lige fra klima, nye sejlruter, råstoffer og storpolitik.

Inspireret af grønlandsk natur

Projektet, der går under arbejdstitlen “Arktisk Oplevelsesenter - ARCTIC”  har været på tegnebrættet, siden en brand raserede dele af det oprindelige Knud Rasmussens Hus i 2011. 

LÆS OGSÅ Brand i Knud Rasmussens Hus

Og siden foråret i år har Aarhus-firmaet CEBRA Architecture haft til opgave at give deres bud på, hvordan et muligt arktisk oplevelsescenter på Hundested Havn kan se ud. Det er især den arktiske natur, der har været inspirationskilde.

- Vi har trukket på nogle oplevelser, vi har fra Arktis omkring naturen og dens former og figurer. Men også de ting, der er bygget i Arktis for at modstå naturen, siger arkitekt Carsten Primdahl.

   LÆS OGSÅ: Nivi Olsen besøger Knud Rasmussens Hus

Arkitektforslaget er udformet som tre kupler fordelt over 3.000 m2. Ud over at formen giver nogle energimæssige fordele, er modellen inspireret af en iglo med udkig til flere sider.

- Igloen er jo en arktisk typologi, ligesom indianerne (i Nordamerika, red.) har en tipi, og ligesom du vil finde yurts i Mongoliet, så er igloen en måde, man har bygget interimistisk for at kunne modstå vind og vejr på Grønland, siger Carsten Primdahl.

Formand er skeptisk

Hos Knud Rasmussens Selskab støtter man idéen om et arktisk oplevelsescenter. Men formanden Claus Oreskov er betænkelig ved arkitektens forslag.

- Jeg synes, der var for mange stereotyper omkring, at huset skal ligne en iglo, og man snakker meget om is, frost og kajak (..). Det synes jeg, man skal dæmpe lidt mere ned.

I stedet bør lederne af projektet være tro mod Knud Rasmussens ånd og hans forskerkolleger:

- Deres mission var jo at vise sammenhæng, historisk og kulturelt i inuitsamfundene (..). Og jeg håber for det her center i Hundested, at det vil afspejle det også.

Forslaget fra CEBRA Architecture er beregnet til at koste cirka 150 mio. kroner og skal kunne rumme minimum 65.000 besøgende årligt.

Hvis centeret bliver en realitet, er det tanken, at det skal samarbejde med Nationalmuseet i Nuuk og det kommende Isfjordscenter i Ilulissat.

LÆS OGSÅ Grønlands Nationalmuseum indleder nyt samarbejde

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 13.0px Helvetica; -webkit-text-stroke: #000000} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 13.0px Helvetica; -webkit-text-stroke: #000000; min-height: 16.0px} span.s1 {font-kerning: none}