Nyt Knud Rasmussen-museum på vej i Danmark

Ledelsen bag Knud Rasmussens Hus i Hundested har planer om et helt nyt museum, der skal fortælle både polarforskerens historie og om forholdet mellem Grønland og Danmark.
21. november 2014 18:27

I efteråret 2011 måtte Knud Rasmussens Hus i Hundested lukke for offentligheden, efter en brand raserede den tidligere polar-forskers gamle arbejdsværelse.

Læs også Brand i Knud Rasmussens Hus

Men efter genåbningen i 2012 har interessen for stedet været stærkt stigende. Derfor går ledelsen bag Knud Rasmussens Hus nu med planer om et helt nyt museum, der skal tage afsæt i polarforskeren historie og samtidig sætte fokus på hele forholdet mellem Danmark og Grønland.

-  Et nyt museum skulle meget gerne kunne bidrage til en større forståelse af, hvad det er for en historisk baggrund, som Danmark og Grønland har sammen, siger museumsinspektør og daglig leder af Knud Rasmussens Hus, Søren La Cour, til KNR.

- Det skulle gerne kunne introducere det moderne Grønland og det moderne samarbejde mellem Danmark og Grønland, som bl.a. kom i spil via Knud Rasmussen og stille nogle problemstillinger op og udfordrer gæsterne til at forstå den samtid, vi lever i i dag, siger Søren La Cour.

 

Stor interesse for Arktis

Alene i år har 8.600 gæster besøgt Knud Rasmussens gamle hus. Det er 1000 ekstra besøgende end året før branden, og det sker formentlig på grund af en række store bogudgivelser om Knud Rasmussen, men også den generelle debat om Arktis og Rigsfællesskabet, siger Søren La Cour.

-  Tilstrømningen til huset er jævnt opadgående. Meget skyldes uden tvivl selvfølgelig den fokus, der er på ham som person stadigvæk, men jo også den her store opmærksomhed, der er på Arktis og på det dansk-grønlandske forhold ikke mindst, siger museumsinspektøren.

Foreløbig har Halsnæs Kommune bevilliget 500.000 kroner til en forundersøgelse for et muligt nyt museum placeret på havnen i Hundested.  

Undersøgelserne går i gang umiddelbart efter nytår. Herefter skal ledelsen bag Knud Rasmussens Hus i gang med at søge penge til et muligt nyt museum.