Arktisk Kommando til fiskere nær trawler: Sig, hvis I ser olie andre steder

Hvis man ser olie andre steder i området end lige der, hvor Polar Aassik sank onsdag aften, vil Arktisk Kommando gerne høre om det.
Trawleren Polar Aassik brød mandag aften i brand. I går aftes sank den cirka seks sømil sydvest for Qasigiannguits kyst, og i dag breder olieforureningen sig i havet. Foto © : Arktisk Kommando
18. marts 2021 17:49

Et tyndt lag dieselolie har lagt sig på havets overflade over det område, hvor trawleren Polar Aassik onsdag aften sank. 

Olien fylder et område på cirka fem til seks kvadratkilometer og bevæger sig med strømmen og vinden. 

Det er ikke muligt at suge olien op, som det er nu, fordi det er for tyndt, og fordi der ligger grødis i området, fortæller Dan B. Termansen, der er fungerende chef for Arktis Kommando.

- Til gengæld er olien på vej til at fordampe stille og roligt, og den fordampning, forventer vi, fortsætter det næste døgns tid eller mere, til den er forsvundet, siger han.

Trawleren brød i brand mandag aften, og i går sank den så cirka seks sømil sydvest for Qasigiannguits kyst.

Usikkert, om skibet har flere læk

Præcis hvor meget dieselolie, der er i skibet, er Arktisk Kommando ved at finde ud af sammen med Polar Seafood, der ejer trawleren.

Om skibet, der ligger på havets bund, lækker mere olie, er også stadig usikkert. Derfor opfordrer Arktisk Kommando lokale borgere og fiskere til at sige til, hvis de ser olie andre steder i området, end der hvor trawleren sank. 

LÆS OGSÅ Dieselolie breder sig over fire kvadratkilometer fra sunket trawler

- Vi har kun observeret olie omkring det sted, hvor trawleren forsvandt fra havets overflade. Vi har ikke observeret olie andre steder, men vi er meget interesserede i at få observationer fra borgere, siger Dan B. Termansen.

- Det vil give os en indikation på, om der er et læk i skibets tanke. Det er vi ikke klar over, hvorvidt der er endnu. Hvis der kommer indikationer på, at der er olie andre steder, så vil det give os en formodning om, at der kunne være et læk, som vi så vil gå videre med at undersøge. 

Arktisk Kommando og Selvstyret er i fællesskab ved at tage stilling, hvad der skal ske med trawleren.