Foto: AP/RITZAU

Arktisk fremtid er ukendt med Trump

USAs indflydelse og indblanding i Arktis er usikker efter nyheden om, at USAs næste præsident skal hedde Donald Trump. Det siger, lektor ved Institut for Samfund, Økonomi & Journalistik ved Ilisimatusarfik, Maria Ackrén.

Trump har ikke nævnt Arktis i løbet af valgkampen, og derfor er det svært at vide, hvad han vil, og hvad det vil betyde for Arktis, at Trump sidder i det hvide hus, siger Maria Ackrén.

- Der er en vis usikkerhed omkring, hvad der er hans udenrigspolitik, siger hun.

Trump har lavet en form for charmeoffensiv mod enkelte stormagter, for eksempel Rusland. Men tættere er han ikke kommet på en reel udenrigspolitik. 

Læs også Trump giver fredeligere Arktis

- Der er en helt klar usikkerhed omkring det udenrigspolitiske. Det er ikke rigtig klarlagt, hvor han står i forhold til det, siger hun.

Og usikkerheden bunder også i, at Trump er omskiftelig. Under valgkampen var han meget hård i sine udtalelser om indvandrere, men da han skulle holde sin vindertale, var han helt anderledes.

Læs også Trump er dårligt nyt for Inuit

- Pludselig har han ændret sin retorik til noget mere positivt. Så han er lidt uberegnelig. Man ved ikke, hvor han helt konkret står, siger hun.

Derfor mener Maria Ackrén, at det er for tidligt, at være nervøs for konsekvenserne af det amerikanske valg.

Læs også Grønlandsk skuffelse over præsidentvalg

- Det kan gå begge veje. Det kan både være positivt og negativt. Vi må vente og se, hvad han vælger at fokusere på. I første omgang tror jeg, at han vil fokusere på det indenrigspolitiske: altså at få USA på fode igen, siger hun.

En ting, der har betydning for Arktisk har Trump dog udtrykt en holdning til. Han har under valgkampen udtalt, at han ikke anerkender de menneskeskabte klimaforandringer.Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl