Trump er dårligt nyt for Inuit

Valget af Trump som præsident er dårligt nyt for oprindelige folk, mener tidligere formand for ICC.
10. november 2016 07:12

Donald Trumps nedladende udtalelser om muslimer, mexicanere og kvinder lover ikke godt for hans tolerance overfor oprindelige folks forhold og ønsker, lyder vurderingen fra Aqqaluk Lynge.

Han henviser blandt andet til at Trumps udtalelser om at bygge en mur mod Mexico er udtryk for et uacceptabelt menneskesyn hos USAs kommende præsident.

- Det vil naturligvis smitte af på forholdet til oprindelige folk, så det er helt sikkert, at det vil få negative følger., siger han.

Læs også Trump som præsident kan få stor betydning for Arktis

Aqqaluk Lynge påpeger også, at USA’s øgede fokus på Arktis gennem de senere år kan forsvinde.

Sidste år var Barack Obama den første siddende amerikanske præsident til at besøge Arktis, da han besøgte Alaska . Og det satte gang i en del ting for Inuit i Nordamerika, blandt andet med kystsikring af udsatte bosteder.

Læs også Senatorer i Alaska dropper deres støtte til Trump

Men man må forvente, at det ekstra fokus og arbejde i Arktis ophører med valget af Trump, blandt andet fordi han ser skeptisk på klimaeksperternes advarsler om den menneskeskabte globale opvarmning, siger Aqqaluk Lynge.

- Jeg tror, at hele klimapolitikken står for fald. Og det vil gå ud over hele jorden. Her i Grønland skal vi være varsomme om, hvad der sker, og vi skal være opmærksomme på, hvad for politiske ændringer, der sker i de kommende måneder, siger han.