Arktisforsker: Danskere skal tage Rigsfællesskabet alvorligt

Billedet er helt som ventet, når en dansk meningsmåling viser, at kun 25 procent af danskerne synes, de skal hjælpe os med at komme ud af krisen, mener Michael Böss, som forsker i arktiske forhold.
Skrevet af Camilla Dam
25. november 2014 06:56

Han synes, at man i Danmark skal slippe navlepilleriet og se på Grønland i et større perspektiv.

- Vi skal lade være med at tale så meget om Danmark og "os danskere". I stedet bør vi tage rigsfællesskabet alvorligt og vise, at vi interesserer os.

- Vi skal have opbygget et mere positivt samarbejde og vise noget mere interesse. Det ønsker de unge grønlændere også, siger Michael Böss til DR.

Men politikerne er meget tilbageholdende på grund af det historiske forhold.

- Fordi vi er en gammel kolonimagt, er danske politikere utrolig tilbageholdende med at udtale sig om Grønland af frygt for at blive beskyldt for at være kolonister. Det burde ligge fortiden til, men det gør det bare ikke, siger Michael Böss.

Læs også Stor dansk politikerskepsis

Ifølge analyseinstituttet Wilkes meningsmåling for Jyllands-Posten er ca. hver anden dansker af den overbevisning, at Grønlands politikere ikke er i stand til at styre landet i en positiv retning. Kun hver fjerde af dem, Wilke har spurgt, har tillid til, at vi kan klare udviklingen selv uden yderligere indgriben fra Danmark.