Arktis-rapport kan spænde ben for EU-plads i Arktisk Råd

Europa-Parlamentet er internt uenig om at støtte et forbud mod olieudvinding i Arktis. Striden kan skade EUs egen drøm om en observatørplads i Arktis Råd, mener danske EU-politikere.
Foto © : © European Union 2016 - European Parliament
15. marts 2017 15:14
Versionist Erna Lynge

Torsdag skal Europa-Parlamentet stemme om deres egen holdning til udviklingen i Arktis.

Det sker med en rapport, der skal supplere EU’s officielle Arktis-strategi, som EU-Kommissionen udkom med i april sidste år.

Men debatten i parlamentet Udenrigsudvalg og Udvalg for Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed har vist, at EU-landene ser meget forskelligt på fremtiden i Arktis.

LÆS OGSÅ EU klar med ny strategi for Arktis

Så forskelligt, at det ikke bringer EU og de arktiske lande tættere på hinanden, mener Jørn Dorhman, medlem af Europa-Parlamentet for Dansk Folkeparti.

- Det bliver ikke en rapport, så man jubler i det arktiske. Det bliver ikke sådan, at man pludselig får ekstra adgang til nogle områder eller et eller andet.

Europaparlament vil forbyde olieudvinding i Arktis

Rapporten er på ingen måde bindende for hverken EU-Kommissionen eller EU’s lande, men er en erklæring fra Europa-Parlamentet om, hvordan det ser på fremtiden i Arktis.

Erklæringen støtter sig i høj grad til en lang række internationale aftaler, bl.a. FN’s erklæring om oprindelige folks rettigheder, iaftaler om skibsfart og klimaaftalen fra Paris.

Men særligt ét punkt om at forbyde al olieudvinding i Arktis har skabt splid i parlamentet og sat de danske parlamentariker på prøve over for andre EU-kolleger.

- EU skal jo ikke bestemme over ikke-EU-landes olie og gas, siger Jørn Dohrmann og tilføjer:

- Nogen politikere vil bare altid have en tendens til at tro, at når de nu har konstateret, at de har lavet en masse fejl hjemme i deres egne lande, så vil de gerne fortælle alle mulige andre, at de ikke skal gøre de samme ting, som de har gjort. Men dermed ikke sagt, at det er det rigtige.

LÆS OGSÅ Donald Tusk genvalgt som EU-præsident

Dohrmann mener derfor, at formuleringen om olieudvinding skal være meget bredere formuleret.

- Man skal arbejde på at reducere fossile brændstoffer i hele verden og ikke kun i det arktiske. Hvis man vil have noget ind i den her tekst, skal det være, at det rammer alle sammen og ikke kun i Arktis.

Socialdemokraterne ønsker forbud mod olieudvinding

Samme holdning har parlamentariker Bendt Bendtsen fra Det Konservative Folkeparti og Christel Schaldemose fra Socialdemokratiet. Også selv om der er stor splid i den socialdemokratiske gruppe i Europa-Parlamentet om punktet.

Schaldemose synes som udgangspunkt, at intentionen om et olieforbud er fin. Men, siger hun:

- Om man skal foretage olieudvinding eller ej, det er en national kompetence. Det er ikke noget, EU skal blande sig i. Men når det er sagt, er jeg tilhænger af, at vi i lyset af klimaforandringerne skal arbejde os hen imod grøn energi og mindre fossile brændstoffer.

LÆS OGSÅ Ellemann kæmper for økonomisk udvikling i Arktis

Men det kan ende som et punkt, hvor EU bliver set mere som en fjende end en partner i Arktis, erkender Schaldemose.

- Jeg håber, at vi ender med nogle acceptable formuleringer. Men ja, risikoen er, at vi skubber os selv længere væk fra den stol i Arktis Råd, hvis ikke vi er påpasselige med, hvordan vi gør det.

Det samme mener Jørn Dorhnmann fra Dansk Folkeparti.

- Man har efter min mening dårligere mulighed for at få plads i Arktisk Råd, hvis man vedtager den, som den er nu.

Europarlamentet behandler Arktis-rapporten onsdag aften og stemmer om den torsdag eftermiddag.