#IQ2018 Arbejdskraft skal findes gennem moral og motivation

Det er nødvendigt at gøre noget ved arbejdsmoral og motivation her i landet. Det var et af svarene på hvordan for eksempel fiskerieerhvervet skal få den nødvendige arbejdskraft. Og det var flere partier enige om under lørdagens temadebat om fiskeriet på KNR-tv.

Der mangler arbejdskraft til fiskefabrikkerne. Det er et emne som for nogle måneder siden igen blev aktuelt da det kom frem, at Royal Greenland havde hyret 27 asiatiske medarbejdere til virksomhedens fabrikker.

Og netop manglen på arbejdskraft skulle politikerne forholde sig til ved en temadebat om fiskeriet på KNR-tv lørdag. Her sagde Sara Olsvig fra Inuit Ataqatigiit blandt andet.

- Jeg synes, at det er på tide at vi taler åbent i samfundet om vores arbejdsmoral, fordi der er selvfølgelig også en udfordring der. Og det er noget vi skal tale med de forskellige organisationer og virksomheder om. Og vi skal ikke være bange for at tage det op politisk, siger hun.

LÆS OGSÅ Flere fiskefabrikker vil importere udenlandsk arbejdskraft

Også Partii Naleraq var inde på en lignende løsning. Ifølge Pele Broberg skal politikerne skabe nogle rammer om fiskeriet, der gør at folk bliver motiveret til at gå på arbejde. 

- Vi skal helt sikkert sørge for at fiskeriet bliver et sted man har lyst til at arbejde, fordi det er det landet lever af, siger han.

Derfor skal man tale mere om fiskeriet, som landets primære erhverv, siger han.

LÆS OGSÅ Politikerne skal gøre det lettere at få arbejdskraft til landet

- Vi skal skabe den stolthed, der er ved at vi har et fiskerierhverv. Vi bliver ved med at sige, at det skal være turisme, råstoffer og alt muligt andet end fiskeriet. Men det er nu engang det vi lever af lige nu, siger Pele Broberg.

Landets seneste regeringsleder, Kim Kielsen fra Siumut var også inde på motivationen og for ham handler det om at motivere ved for eksempel at tilbyde uddannelse.

- De ufaglærte skal vi have videre i systemet. Vi skal højne deres indtægter og deres uddannelsesmuligheder. Om det skal være med kurser som med Royal Greenland Academy, som man gjorde, da der ikke var fisk. Sådan nogle ting skal vi gøre løbende og det skal være en glæde at gå på arbejde, siger han.

LÆS OGSÅ Henter 27 nye medarbejder fra fjernøsten

Derudover var flere af partierne inde på, at lavere skat eller et beskæftigelsesfradrag skal være med til at gøre det mere attraktivt at arbejde. Og Demokraternes Niels Thomsen slog fast, at mulighederne for at flytte efter arbejdspladserne skal forbedres, for eksempel ved at bygge boliger, de steder, hvor der er jobs.

Her kan du se hele temadebatten om fiskeriet fra lørdag den 14. april.

Valg til Inatsisartut 2018 Debat KNR 14.04.2018

 

Kommentarer