Royal Greenland Henter 27 nye medarbejder fra fjernøsten

Royal Greenland har ansat 27 nye medarbejdere fra Asien. Det skriver Sermitsiaq. Halvdelen skal kun være her i højsæsonen i år, mens resten er her på 2-årige kontrakter
To af de kinesiske medarbejdere der allerede er i Maniitsoq Foto © : Royal Greenland
Skrevet af Merete Lindstrøm
13. februar 2018 12:15

Med 18 nye medarbejde fra Kina og 9 fra Filippinerne forsøger Royal Greenland at få dækket behovet for stabil arbjedskraft, der hvor der er godt gang i produktionen. Det fortæller direktør Jens K. Lyberth

- Vi ønsker en stabil produktion og derved også en stabil beskæftigelse.  Vi må desværre konstatere, at det ikke altid er muligt at skaffe den arbejdskraft, der er nødvendig, siger han.

LÆS OGSÅ Kinesere på plads

Det betaler sig at være en stabil medarbejder

I forvejen har Royal Greenland 36 kinesiske medarbejdere, der arbejder i Maniitsoq, Ilulissat og Uummannaq på 2-årige kontrakter. Jens K. Lyberth understreger, at der er masser af stabile medarbejdere rundt omkring i landet, men at der også er det modsatte, og at det skaber problemer med bemandingen.

- Det er i perioder, og det kan hverken fiskere eller fabrikker leve med, siger han.

Jess G. Berthelsen fra SIK mener, at det er et nationalt nederlag at tilkalde arbejdskraft udefra, når der efter hans mening er for høj ledighed her i landet. Han mener, at der ikke er samme forhold for lokale og udenlandske medarbejdere og nævner i en pressemeddelelse, at det altid er de grønlandske medarbejdere, der sendes hjem, når der er råvaremangel.

LÆS OGSÅ Kinesere vækker både glæde og kritik

Men det er der en grund til, forklarer Royal Greenlands HR afdeling i en mail til KNR.

1. Alle Kinesere og Filippinere er ansat efter SIK overenskomst.

2. Alle Kinesere og Filippinere er garanteret 40 timers/uge, mens de er på Grønland. Ellers kan vi ikke lokke dem herop.

3. De mest stabile medarbejdere er dem som sendes sidst hjem, ved hjemsendelser, uanset etnicitet. De der sendes hjem først når vi nødvendigvis må hjemsende er de mest ustabile.

Skriver Royal Greenland.

LÆS OGSÅ Royal Greenland holder infomøder om kinesiske medarbejdere

Man bør uddanne unge grønlændere til arbejdet

En anden kritik kommer fra Mimi Karlsen fra IA.
- Jeg synes, at det ville være godt for RG sammen med konnunerne at give de unge mulighed for at udvikle deres kompetencer indenfor fiskefabrikken, i stedet for at ansætte kinesere.

Men ifølge Jens K. Lyberth er det ikke helt så nemt at skaffe medarbejdere lokalt. 

- Hvis det var sådan at vi havde arbejdskraften herhjemme så behøvede vi jo ikke lave sådan nogle manøvre med at tilkalde arbejdskaft ude fra, for det er ikke bare besværligt, det er også dyrere, siger han.
Royal Greenland har planer om at hente en del arbejdskraft til højsæsonen i Østgrønland.