Shalmi: Politikerne skal gøre det lettere at få arbejdskraft til landet

For at skabe mere vækst skal der være gode vilkår til børnefamilierne, så der fødes flere børn, og det skal også være lettere for virksomheder at få arbejdskraft til landet, lyder det fra bestyrelsesformanden for Sermersooq Business Council.
Skrevet af Thomas Munk Veirum
18. december 2017 07:02

Virksomhederne i Nuuk mangler arbejdskraft, og det hæmmer væksten. Derfor bør politikerne gå i gang med at gøre det lettere at få arbejdskraft til landet og lave familievenlig politik, der sikrer at folk får flere børn. Det mener afgående bestyrelsesformand for Sermersooq Business Council.

Udtalelsen kommer på baggrund af en analyse, som Sermersooq Business Council har lavet blandt 191 virksomheder i Nuuk.

- Der mangler både arbejdskraft og kvalificeret arbejdskraft. Det går igen hos samtlige virksomheder og samtlige brancher, siger Martin Sandy Shalmi, der er bestyrelsesformand for Sermersooq Business Council.

Rådet arbejder for at støtte erhverv og iværksætteri i Kommunqarfik Sermersooq, og i en undersøgelse blandt virksomheder i Nuuk, har rådet spurgt en lang række virksomheder, hvilke udfordringer de har i forhold til at skabe vækst og arbejdspladser.

Shalmi: Stop med at gøre det sværere at få arbejdskraft

Mangel på arbejdskraft er én af de væsentligste udfordringer, fortæller Shalmi:

- Over én kam, så mangler der folk

Han mener derfor, at politikerne skal stoppe med at gøre det vanskeligere at få arbejdskraft her til landet:

- Havde vi nogle flere kvalificerede folk, så kunne vi lave meget mere, vi kunne skabe mere vækst, vi kunne gøre Grønland rigere og skabe flere skatteindtægter - i stedet bruger inatsisartut tid på at forhindre vækst, lyder det fra Shalmi. Han henviser blandt andet til en lovændring, der blev gennemført på efterårssamlingen.

Ændringen fjerner muligheden for, at virksomheders ansøgning om at hente arbejdskraft i udlandet automatisk godkendes, hvis myndighederne ikke har taget stilling til ansøgningen inden 14 dage.

Det er en forkert vej at gå ifølge Shalmi. Han mener, at løsningen blandt andet skal findes ved at tiltrække flere mennesker til Grønland.

- Lav en aktiv immigrationspolitik og få flere folk hertil. Men lav også en familiepolitik, der gør det attraktivt at få flere børn.

Martin Sandy Shalmi håber på længere sigt, at Sermersooqs Business Councils undersøgelse blandt virksomhederne i Nuuk, kan bredes ud til hele landet.