Aqqaluaq B. Egede med skarp kritik af den danske regering: Vi står over for en historisk politisk konfrontation

Naalakkersuisoq for børn og unge, Aqqaluaq B. Egede (IA), har ikke andet end kritik tilovers for den danske socialminister efter endnu et møde om anbringelsessagerne.
Naalakkersuisoq for børn og unge, Aqqaluaq B. Egede (IA), talte til demonstranter i Nuuk i sidste måned. Foto © : KNR/Rasmus Olsvig
13. december 2024 13:23

Sagen om anbringelser af grønlandske børn i Danmark spidser til.

Den spidser til i sådan en grad, at naalakkersuisoq for børn og unge, Aqqaluaq B. Egede (IA), lige nu sætter spørgsmålstegn ved rigsfællesskabet.

- Jeg mener, vi står over for en historisk politisk konfrontation. Der er store problemer, hvis en af parterne i rigsfællesskabet ikke respekteres som mennesker med rettigheder, som en nation eller som et folk, siger Aqqaluaq B. Egede.

Kritik af tests i anbringelsessager af grønlandske børn

  • I dag bliver fem gange så mange børn fra grønlandske familier i Danmark anbragt udenfor hjemmet i forhold til børn fra danske familier. Det viser en rapport fra 2022 foretaget af VIVE (Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd i Danmark).
  • I 2023 pegede en rapport fra videnscentret VIVE på, at sagsbehandlere i danske kommuner mangler viden om grønlandsk kultur og sprog, og at det kan medfører misforståelser og fordomme. 
  • Samtidig har der også været kritik af brugen af de såkaldte forældrekompetenceundersøgelser (FKU) i anbringelsessager af grønlandske børn. Det skyldes, at testene er tilpasset vestlig kultur og normer.
  • I marts 2023 afsatte den danske regering 7,8 millioner kroner over tre år til, at der bliver lavet nye forældretest og vejledning i sager om mulige anbringelser af børn fra grønlandske familier i Danmark.
  • Det skete efter forhandlinger, hvor de grønlandske folketingspolitikere, Aaja Chemnitz (IA) og Aki-Matilda Høegh-Dam (Siumut), krævede penge til nye tests.
  • Oprindeligt skulle de nye tests være klar inden udgangen af 2023.
  • Den danske regering har i stedet igangsat en forundersøgelse, der skal lægge til grund for arbejdet med at udvikle nye tests. Forundersøgelsen skal være færdig inden udgangen af 2024.
  • I juni måned opfordrede Institut for Menneskerettigheder fem danske kommuner til at stoppe brugen af FKU-tests i anbringelsessager af grønlandske børn.
  • Københavns kommune og Esbjerg Kommune har valgt at følge opfordringen. Men flere danske kommuner anvender fortsat testene i anbringelsessager.
  • Senest har en sag i november i år i Thisted Kommune fået folk til at demonstrere i både Nuuk og København. Sagen handler om en kvinde fra Grønland, der fik tvangsfjernet sit barn efter fødslen.

Torsdag holdte Aqqaluaq B. Egede og formanden for naalakkersuisut, Múte B. Egede (IA), endnu engang møde med den danske socialminister, Sophie Hæstorp Andersen (S), om anbringelsessagen.

Naalakkersuiust kræver, at danske kommuner stopper brugen af de udskældte forældrekompetenceundersøgelser på grønlandske familier i Danmark. Testene er nemlig ikke tilpasset grønlandsk kultur.

Derfor har flere eksperter – heriblandt Institut for Menneskerettigheder – advaret om, at de ikke er fyldestgørende og i værste tilfælde kan resultere i, at børn bliver anbragt på forkert grundlag.

Kræver ændring af loven

I sidste måned sendte Sophie Hæstorp Andersen et brev rundt til de danske kommuner, hvor hun opfordrer kommunerne til at overveje at stoppe brugen af testene.

Som den danske lovgivning er indrettet i dag, er det kommunerne, der fastlægger sagsbehandlingerne. Derfor vil det kræve en lovændring, hvis den danske regering skal gøre det til en pligt for kommunerne at stoppe med at bruge forældrekompetenceundersøgelser på grønlandske familier. Det har juraprofessor ved Aarhus Universitet, Caroline Adolphsen, tidligere forklaret over for KNR.

- Så længe kommunerne overholder loven, må de selv bestemme, hvordan de udfører deres arbejde. Ministeren kan ikke bestemme over kommunerne. Hun kan sige, hvad hun mener, og det bør de rette ind efter, sagde Caroline Adolphsen.

Og det er netop sådan et forslag til en lovændring, socialministeren bør sætte i værk, mener Aqqaluaq B. Egede. Derfor krævede han endnu et møde med ministeren. Et møde, der mest af alt kun affødte mere kritik af den danske regering.

- Det er første gang, jeg har oplevet en så tøvende og usikker dansk minister, når det gælder om at handle, siger Aqqaluaq B. Egede.

En krænkelse af menneskerettighederne

Ifølge naalakkersuisoq vil socialministeren afvente den igangværende forundersøgelse af forældretestene, før der sker yderligere i sagen.

I marts 2023 afsatte den danske regering nemlig 7,8 millioner kroner til nye forældretests, der er tilpasset grønlandsk kultur. Samtidig er der igangsat en forundersøgelse, der skal tilbunds i, hvordan man griber arbejdet med de nye tests an.

I den seneste måned har der været demonstrationer i både Grønland og Danmark imod danske kommuners brug af forældrekompetenceundersøgelser (FKU) på grønlandske familier. Foto © : KNR / Rasmus Mads Olsvig

Men naalakkersuisut kræver, at den danske regering handler nu og får stoppet kommunernes brug af testene.

- Hvis der ikke træffes beslutninger eller iværksættes konkrete tiltag, ser vi det som et brud på loven og en krænkelse af menneskerettighederne. Derfor kan ansvaret ikke alene placeres hos socialministeren, siger Aqqaluaq B. Egede, der vil have den danske statsminister, Mette Frederiksen (S), til at gå ind i sagen.

- Manglende handling og det faktum, at der ikke fremsættes forslag til ny lovgivning, viser efter min mening, at regeringen undlader at løse problemet i overensstemmelse med deres ansvar. Det er en alvorlig overtrædelse af lovgivningen. En minister kan ikke fortsætte i embedet, hvis vedkommende ikke er i stand til at løse sådanne problemer, siger han.

Begyndelsen på en politisk afbrydelse

Sagen er endnu en ridse i relationen til den danske regering.

Aqqaluaq B. Egede mener, at den danske regering også tidligere har været alt for tøvende i forhold til at handle.

En kritik som formanden for naalakkersuisut, Múte B. Egede (IA), også satte ord på i et interview til Deadline torsdag. Han kritiserer blandt andet den danske regerings håndtering af spiralskandalen.

Og anbringelsessagen er nu dråben, der får bægeret til at flyde over.

- Dette markerer begyndelsen på en politisk afbrydelse i forholdet. Hvis de nuværende danske regeringspartier fortsætter denne skandaløse tilgang og ikke handler, uanset hvem der sidder i regeringen, vil det medføre en grundlæggende ny overvejelse blandt det grønlandske folk, siger Aqqalauq B. Egede.

Tidligere på ugen var der endnu engang demonstrationerne landet over og i blandt andet Danmark, Færøerne og Island, hvor demonstranter kræver, at de udskældte tests stopper.

KNR har forelagt kritikken for den danske socialminister, Sophie Hæstorp Andersen (S). Hun har ingen kommentarer og ønsker ikke at stille op til interview.