Ansvar for luftrummet kan skaffe arbejdspladser

Siden 2013 har der været uenigheder omkring, hvem der skal overvåge Grønlands og det Nordatlantiske luftrum. Nu foreslår Inatsisartuts anlægsudvalg, at vores luftrum skal administreres fra Nuuk og dermed skaffe arbejdspladser.
Skrevet af Apollo Jeremiassen
19. november 2015 15:08

Dele af luftrummet over Grønland og Nordatlanten bliver i dag overvåget henholdsvis af det islandske og canadiske luftfartsmyndigheder.

Det betyder, at Grønland ikke har en økonomisk fordel af det.

Men hvis det står til Inatsisartuts udvalg for anlæg, skal Grønlands luftrum administreres fra Nuuk og dermed skaffe arbejdspladser.

Læs også Uenighed om luftrummet

Anlægsudvalget foreslår, at Naalakkersuisut kontakter den danske regering for at indlede forhandlinger med Canada og Island om en hjemtagelse af administrationen af luftrummet over Grønland.

- Det danske stat har bedt både de canadiske og de islandske luftfartsmyndigheder om at overvåge det grønlandske luftrum. Men vi mener, at det ville være godt, at dele af luftrummet i dag kan overvåges herfra Grønland, siger formanden for anlægsudvalget, Anders Olsen (S).

Udvalget mener, at hvis vores luftrum i fremtiden bliver overvåget herfra Grønland, så kan dette betyde, at man uddanner lokale operatører, de såkaldte AFIS-operatører, som i dag varetages af Naviair A/S og Mittarfeqarfiit.

- Ideen med at overtage dele af overvågningen er, at vi i fremtiden kan lære at dette. Men dette vil også betyde flere arbejdspladser, som vi har brug for i dagens Grønland, siger Anders Olsen (S).

Læs også Doris J. klager til Mogens Lykketoft

Ansvaret skal ikke hjemtages

Men udvalgets formand understreger, at ansvaret for Grønlands luftrum stadig er dansk.

- Derfor er det vigtigt at understrege, at vi ikke har planer om at hjemtage ansvaret for overvågningen af vores luftrum, siger formanden for Inatsisartuts udvalg for anlæg, Anders Olsen (S).

Det koster 20,6 millioner kroner

Naviair A/S siger til KNR, at i 2014 kostede overvågningen af det grønlandske luftrum 20,6 millioner kroner, som både den danske stat og FN's luftfarts organisation, ICAU, betalte sammen.