Det er tre måneder siden, at Kriminalforsorgen og Fængselsforbundet blev enige om en ny lønaftale for anstaltsbetjente i Grønland. Men ind til videre er den højere løn ikke blevet udbetalt.Foto: KNR

Anstaltsbetjente venter på mere i løn trods aftale

Siden april har anstaltsbetjente ventet på at få udbetalt mere i løn. Men lønaftalen har været strandet hos myndighederne. Nu varsler Medarbejder- og Kompetencestyrelsen godt nyt.

I april blev politikerne på Christiansborg enige om en markant lønstigning til anstaltsbetjente i Grønland - helt præcis blev 38,4 millioner kroner afsat til området over fire år.

Tre måneder senere blev Fængselsforbundet og Kriminalforsorgen så enige om, hvordan pengene skal fordeles. Men så gik tingene i stå.

LÆS OGSÅ Fængselsforbund: Tiltrængt aftale for anstaltsbetjente

For siden har aftalen ventet på godkendelse hos Medarbejder- og Kompetencestyrelsen under Skatteministeriet i Danmark.

Sammenligning af lønniveauer - indtil 1. januar 2020:

  • En anstaltsbetjent i Grønland med mellem nul og to års anciennitet tjener i gennemsnittet 19.365 kroner om måneden inklusive faste tillæg.
  • En fængselsbetjent i Danmark med mellem nul og to års anciennitet tjener i gennemsnittet 24.769 kroner om måneden inklusive faste tillæg.
  • Forskellen er på 5400 kroner.
  • De ansatte i Grønland har en arbejdstid på 40 timer om ugen, mens fængselspersonalet i Danmark har en arbejdstid på 37 timer om ugen.
  • Den nye aftale gælder fra 1. januar 2020 og betyder, at anstaltsbetjente i Grønland skal lønnes ud fra samme niveau som fængselsbetjente i hovedstadsområdet i Danmark.

Kilde: Kriminalforsorgen

Og det frustrerer forbundssekretær hos Fængselsforbundet, René Larsen, som er talsmand for anstaltsbetjente i
Grønland. 

- Vi har haft kontakt til Justitsministeriet, til departementchefen og til diverse styrelser. Og svaret, vi får hver gang, er, at alle er enige om, at det er en vigtig aftale. Den er 'prioriteret, og den er lige på trapperne,' siger han og tilføjer:

Det efterlader os med et indtryk af, at trapperne i ministeriet og styrelserne må være meget lange.

Aftalen for anstaltsbetjentene gælder fra 1. januar 2020 - altså med tilbagevirkende kraft.

Men det er ifølge René Larsen en ringe hjælp, når pengene ikke bliver udbetalt.

- Det er jo ikke godt, at man skal gå og vente så længe på at få en aftalt lønstigning. For man kan jo ikke købe for penge, man ikke har fået. Man kan heller ikke betale husleje eller regninger med penge, man endnu ikke har fået.

Ind til nu har fængselsbetjente i Danmark tjent mellem 4.500 kroner og 7.000 kroner mere om måneden end deres kollegaer i Grønland. En forskel, som fagforbundet i flere år har råbt op om. 

Styrelse: Aftalen bliver sendt i næste uge

Men nu ser det ud til, at der måske er rul i kontanterne.

I en mail til KNR oplyser Medarbejder- og Kompetencestyrelsen i Danmark, som står for overenskomster, løn og pension for ansatte under staten:

- Aftalen er blevet forhandlet mellem Kriminalforsorgen og Fængselsforbundet, og vi kan oplyse, at vi hurtigst muligt – forventeligt i løbet af næste uge – vil give en tilbagemelding til forhandlingspartnerne.

LÆS OGSÅ Lønforhøjelse til politiet: 10,8 millioner kroner over fire år

Kriminalforsorgen og Fængselsforbundet skal igen godkende aftalen, når Medarbejder- og Kompetencestyrelsen har godkendt den. Det kan ifølge René Larsen gøres 'på en time', så lønstigningen kan udbetales.

Dermed kan de sidste måneder af 2020 blive markant sødere for anstaltsbetjentene her i landet.

Og det er ifølge forbundssekretæren helt afgørende. For det har gennem årevis været svært at tiltrække personale til Grønlands anstalter.

- En del af løsningen er jo, at man kan tilbyde en løn, man kan leve af. Og derfor er det jo vigtigt, at vi får den her aftale udmøntet.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt