Anna Wangenheim går i rette med Naleraq: - Ønsker selvfølgelig selvstændighed

Det blev ikke til en ny regering med landets nu to største partier, Demokraatit og Naleraq. Det stod klart tidligere på ugen, hvor forhandlingerne mellem de to partier brød sammen.
Det sprængende punkt var paragraf 21, der starter processen mod selvstændighed. Partierne kunne nemlig ikke blive enige om et kompromis om, hvornår paragraffen skal aktiveres.
Det fik efterfølgende Naleraqs store stemmesluger, Aki-Matilda Høegh-Dam, til at sige over for DR, at Demokraatit ikke lever op til deres egne valgløfter.
- Vi har endda også brugt Demokraatits valgprogram om, hvad de ønsker med selvstændighed, fordi vi så gerne vil mødes med dem. Men de kan ikke engang gå med til deres egne valgløfter, sagde hun til DR.
En kritik, som Demokraatits næstformand, Anna Wangenheim, nu går i rette med.
- Det er forkert. Vi har sagt under hele valgkampen, at vi ikke ønsker at forjage beslutningen. Vi vil gerne tage processen mod selvstændighed under trygge forudsætninger, siger hun til KNR.
Ifølge Anna Wangenheim var det et ultimativt krav fra Naleraq, at paragraf 21 skal aktiveres i løbet af næste regeringsperiode.
Alt for sort-hvidt
Også Naleraqs formand, Pele Broberg, kaster kritisk skyts mod Demokraatit, efter at partiet, ifølge ham, smed Naleraq ud af forhandlingerne.
- Demokraatit ønsker ikke at arbejde med selvstændighed spørgsmålet, og derfor smed de Naleraq ud, sagde Pele Broberg til KNR mandag.
Og det ærgrer Anna Wangenheim, at debatten ifølge hende bliver så “sort-hvid”. Forhandlingerne var nemlig præget af en “god ånd” og ingen splid, siger hun.
- Vi ønsker selvfølgelig selvstændighed, men vi ønsker en anden tilgang. Vi har været ude med konkrete forslag under sidste valgperiode netop med henblik på at styrke vores økonomi og uddannelseskapacitet, så vi sikrer, at vi kan begynde at hjemtage områder, som Danmark fortsat har ansvaret for.
- At Naleraq ønsker at gå en anden vej uden at redegøre for, hvordan vi skal forholde os til de sagsområder, som Danmark stadig varetager, synes jeg er mere bekymrende end at det løser nogle konkrete politiske initiativer, siger Anna Wangenheim.