Andre kan lytte når Danmark, Grønland og Færøerne taler sammen

Der eksisterer ingen sikre direkte kommunikationslinjer mellem regeringerne i rigsfællesskabet, så beslutningstagere i Grønland, Færøerne og Danmark kan tale fortroligt sammen uden risiko for aflytning af fremmede magter. Det skriver Jyllands-Posten
Fremmede magter kan potentielt være med på en lytter, når beslutningstagere i Grønland, Færøerne og Danmark taler i telefon sammen. Der eksisterer nemlig ingen helt sikre kommunikationslinjer mellem landene, bekræfter den danske udenrigsminister, Jeppe Kofoed. Foto © : KNR
Skrevet af Ritzau
10. december 2019 04:44

Det er ifølge Jyllands-Posten tirsdag tilfældet, til trods for at Arktis er blevet udpeget som en af de største sikkerhedspolitiske udfordringer for Danmark.

Manglen på sikre linjer, som alle danske ambassader ellers er udstyret med, overrasker politikere og eksperter. Udenrigsminister Jeppe Kofod bekræfter, at det er en alvorlig hindring for kommunikationen.

LÆS OGSÅ Ekspert: God idé med milliarder til overvågning af Arktis

- Vi skal ikke være naive. Der er klare grænser for, hvad man kan drøfte over telefonen, siger Kofod til Jyllands-Posten.

Ministeren peger på, at de åbne linjer er en forhindring for regeringens planer om at inddrage Grønland og Færøerne mere i udenrigspolitikken.

Han oplyser dog, at regeringen arbejder på at "etablere en sikker kommunikationskanal".

LÆS OGSÅ Færingerne flirter med omdiskuterede Huawei

- Det tager tid at etablere den nødvendige tekniske infrastruktur, siger Kofod og oplyser, at den først ventes at virke tidligst næste forår.

Seniorforsker Flemming Splidsboel Hansen fra Dansk Institut for Internationale Studier erklærer sig meget overrasket over manglen på sikker kommunikation, fordi "mange gerne vil lytte med".

Både i Nuuk og Tórshavn er embedsmænd og politikere nødt til at køre hen til det danske forsvar i Arktisk Kommando, når der skal kommunikeres med Danmark om hemmelige oplysninger.