Ekspert: God idé med milliarder til overvågning af Arktis

Statsminister Mette Frederiksen vil bruge 1,5 milliarder kroner til overvågning af Arktis.
- Man kan ikke overvåge hele Arktis, men man kan overvåge nogle specifikke områder med strategisk betydning. For eksempel kan man blive bedre til, at fremmede magter ikke opererer tæt ved Pituffik og grønlandske byer og lufthavne, siger lektor Jon Rahbek-Clemmensen. Foto © : Scanpix
Skrevet af Christine Hyldal
04. december 2019 07:03

- Hvis alle pengene går til Arktis, vil der være tale om en tredobling eller en firedobling af budgettet. Så det er en betydelig stigning.

Det siger Jon Rahbek-Clemmensen, der er lektor ved Forsvarsakademiet til P1 Morgen. 

Statsminister Mette Frederiksen (Soc) er nemlig rejst til Nato-topmøde med et ønske om at bruge 1,5 milliarder kroner på overvågning af Arktis. Det sker på grund af russernes aktiviteter i det kæmpe store område, skriver Berlingske.

LÆS OGSÅ Statsminister vil bruge 1,5 milliarder til overvågning af Arktis

Ifølge Jon Rahbek-Clemmensen bruger Danmark i dag mellem 500 og 700 millioner kroner på forsvaret i Arktis. Så 1,5 milliarder kroner er et betydeligt nyk opad - og de penge kan bruges fornuftigt, mener han. 

- Overvågning af Arktis er en stor udfordring. Der er steder, hvor der er ikke er mulighed for at overvåge i Grønland i dag, siger Jon Rahbek-Clemmensen.  

Radarer og overvågningsfly

Ifølge Berlingske vil Mette Frederiksen have en forstærket overvågning af russiske ubåde, og så skal der bruges flere penge på, at radarer, fly og satellitter skal overvåge luftrummet.

Og det er Jon Rahbek-Clemmensen enig med hende i.

- Radarer og overvågningsfly er oplagt, og det er opbygningen af et grønlandsk hjemmeværn også. Det vil styrke Grønlands deltagelse i forsvarspolitikken, og Grønland kunne virkelig få noget ud af Rigsfællesskabet, siger han.

- Man kan ikke overvåge hele Arktis, men man kan overvåge nogle specifikke områder med strategisk betydning. For eksempel kan man blive bedre til, at fremmede magter ikke opererer tæt ved Pituffik og grønlandske byer og lufthavne.

- Når du siger fremmede magter, mener du så russerne?

- Ja, the usual suspects er især Rusland, siger Jon Rahbek-Clemmensen. 

Arktis er det nye sort

Arktis er blevet det nye sort i dansk forsvars- og sikkerhedspolitik. Så sent som i fredags udkom Forsvarets Efterretningstjeneste mes sin årlige rapport over risikoområder - og her ligger Grønland som noget nyt øverst på listen.

Den nye risikovurdering kommer efter et år, hvor USA for alvor er begyndt at interessere sig for verdens største ø - både med Donald Trumps ønske om at købe Grønland og med USA's mere konkrete åbning af et konsulat i Nuuk.

LÆS OGSÅ USA opfordrer Danmark til at købe flere kampfly

Men den amerikanske interesse skyldes også, at Rusland pusler rundt i den arktiske kulisse, og at russerne har oprustet militært, og at Kina også er meget mere til stede. 

Mette Frederiksen vil afsætte pengene fra det nuværende forsvarsforlig. Det betyder, at der ikke er "nye" penge til Forsvaret, men at der er tale om en omfordeling af midler inden for det nuværende forsvarsforlig.