Statsminister vil bruge 1,5 milliarder til overvågning af Arktis
Den danske statsminister Mette Frederiksen (Soc) rejser til Nato-topmøde i London i dag. Der skal hun mødes med den amerikanske præsident Donald Trump og med sig har hun en plan: Hun vil bruge 1,5 milliarder kroner til overvågning af Arktis.
Mette Frederiksen vil afsætte pengene fra det nuværende forsvarsforlig. Det betyder, at der ikke er "nye" penge til Forsvaret, men at der er tale om en omfordeling af midler inden for det nuværende forsvarsforlig.
LÆS OGSÅ USA opfordrer Danmark til at købe flere kampfly
- Vi ser en markant øget russisk tilstedeværelse omkring Arktis. Derfor er vi nødt til at have en forstærket antiubådskapacitet. Det er det ene. Det andet er, at vi også ser en øget russisk aktivitet i luften. Derfor bliver vi nødt til at have en særlig indsats i luften. Luftrumsovervågning i form af radar, satellitter og fly vil være en mulighed, siger Mette Frederiksen til Berlingske.
Efter at planerne er fremlagt på Nato-topmødet, skal der nedsættes et udvalg, som skal omsætte det hele til praktisk handling.
Aflyste møde med Kielsen
Dermed er Grønland og Arktis endnu en gang omdrejningspunkt for et møde mellem statsministeren og den amerikanske præsident. Eller rettere: Sidst Mette Frederiksen havde planer om at mødes med Trump var sammen med formanden for Naalakkersuisut Kim Kielsen. Det var i København 2. og 3. september, men mødet blev som bekendt aflyst mindre end to uger før.
For Trump havde nemlig ytret ønske om at købe Grønland – et ønske som både Mette Frederiksen og Kim Kielsen tog skarpt afstand fra.
Mette Frederiksen kaldte debatten for ”absurd” – og så aflyste Trump besøget med Kielsen og Frederiksen og kaldte statsministerens ord for "væmmelige".
LÆS OGSÅ Trump udskyder besøg efter nej til at sælge Grønland
Siden er der blevet arbejdet på at reparere forholdet. Efter møder mellem USA og Danmarks udenrigsministre talte Trump og Mette Frederiksen sammen i telefon mod slutningen af september. Efter opkaldet kaldte den amerikanske præsident Mette Frederiksen for en "vidunderlig kvinde."
Alligevel skal Mette Frederiksen nok ikke forvente verdens største roser fra Trump i dag. Danmark bidrager nemlig stadig ikke med de to procent af bruttonationalproduktet (BNP), som præsident Trump længe har krævet.