Anda Uldum bakker op om økonomisk åbenhed

Naalakkersuisoq for finans og råstoffer støtter op om Inatsisartut Formandsskabets forslag, der vil gøre det lovpligtigt for medlemmer at fremlægge økonomiske interesser.
Foto © : Demokraatit
Skrevet af Sandra Meinecke
12. marts 2015 04:07

Naalakkersuisoq for finans og råstoffer Anda Uldum (D) bakker op om forslaget fra Inatsisartut Formandsskabs, der vil gøre det lovpligtigt at fremlægge økonomiske interesser som medlem af Inatsisartut.

Det skal ligeledes være muligt, at fjerne mandattilskuddet hvis de enkelte medlemmer tilbageholder oplysninger.

Demokraternes formand Anda Uldum ser ikke noget problem ved hverken lovforslaget eller sanktionerne, ”hvis det er sådan Inatsisartut ønsker det.”

- Jeg går grundlæggende ind for åbenhed og transparens, hvad økonomiske interesser angår. Så enkelt er det.

Mener du, at der skal være sanktionsmuligheder, hvis man som partimedlem ikke gør det?

- Hvis Inatsisartut siger, at det skal være obligatorisk at meddele sine økonomiske interesser, så er det det, jeg gør. Som sagt, jeg har ikke noget imod det. Jeg går ind for åbenhed og transparens.

Hvad siger du helt konkret til forslaget om, at man skal kunne fjerne mandattilskuddet?

- Det er op til Inatsisartut, om de vil medtage det, så det vil jeg afvente med spænding, siger naalakkersuisoq for råstoffer og finans Anda Uldum.

LÆS OGSÅ Transparency Greenland: Lovforslag skaber øget gennemsigtighed

 

Flere betænkninger ved forslaget
Den økonomiske åbenhed for medlemmerne er en del af den nye koalitionsaftale.

Alligevel er Naalakkersuisut tilbageholdne i forhold til forslaget, og skriver i en bemærkning, at de ikke mener, at der skal benyttes økonomisk tvang eller sanktioner, der rammer andre, end de der bryder reglerne.

I en mail fra Formandens Departement skriver Søren Hald Møller til KNR, at det ikke er selve erhvervsregistret, der rettes bekymring imod, men at sanktionsforslaget rammer ”dem der har udfyldt hvervsregistret og fulgt reglerne.”

KNR har ikke haft mulighed for at spørge yderligere ind til, om de har andre forslag til sanktionsmuligheder ved overtrædelse.

Hos Partii Naleraq finder man forslaget overflødigt og bakker ikke op, da det ifølge partiets formand Hans Enoksen vil resultere i, at undersøgelserne af medlemmerne ingen ende vil tage.