Analyse om Pele Broberg-rokade: IA og Naleraq har brug for hinanden

KNR har talt med en forsker og en politisk veteran om den rokade, som formanden for Naalakkersuisut lavede i mandags. Og de ser gode takter i den måde, sagen blev håndteret på.
- Hvis man ser tilbage på de sidste ti års-tid har der været udskiftninger af koalitioner hver gang man blev uenig om et eller andet, siger seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier, Ulrik Pram Gad. Foto © : DIIS
Skrevet af Bibi Nathansen
29. september 2021 17:18

- Jeg synes ikke, at man kan lave et en-til-en regnestykke, hvem der har vundet og tabt på det her. Man har været enig om, at denne her handel var det, der var nødvendig for at få koalitionen til at fortsætte og det har man betragtet som det vigtigste.

Det siger Ulrik Pram Gad, der er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier, og som beskæftiger sig med Grønland og rigsfællesskabet.

Rokaden i Naalakkersuisut mundede ud i, at udenrigsområdet overgik til formanden for Naalakkersuisut selv og departementet for børn, unge og familier gik til Naleraqs Paneeraq Olsen.

LÆS OGSÅ Múte B. Egede om Pele Broberg-rokade: Det er den bedste løsning

Og selvom rokaden blev udløst af noget rod, er det lykkedes koalitionen at komme styrket igennem det, vurderer seniorforskeren.

- Hvis man ser tilbage på de sidste ti års-tid har der været udskiftninger af koalitioner hver gang man blev uenig om et eller andet.

- Så bøjede man sig ikke så meget mod hinanden, men skiftede koalitionspartner i stedet for. Selve det at man viser, at man gerne vil bøje sig mod hinanden, synes jeg er det vigtigste lærestykke i denne her proces, siger seniorforskeren og fortsætter:

- Dels er det et udtryk for politisk styrke. Begge partier har brug for hinanden for at være i regering.

LÆS OGSÅ Pele Broberg er ikke længere naalakkersuisoq for udenrigsanliggender

Problemet er løst på en fantastisk måde

Ulrik Pram Gad er ikke alene om dét synspunkt.

Spørger man den politiske veteran siumutteren Lars Emil Johansen, tidligere landsstyreformand, kalder han håndteringen "god og anerkendelsesværdig".

- Jeg synes, at formanden for Naalakkersuisut har klaret denne problemstilling på en fantastisk god måde.

- Så hvis man skal tale om vindere eller tabere, selvom man ikke kan gøre det, så har regeringslederen opnået et anerkendelsesværdigt resultat ud af den konflikt.

- Det er så at sige en win-win situation, som jeg vil tro begge parter er tilfredse med, siger Lars-Emil Johansen.