Forsvarsforlig: Aleqa til møde med forsvarsministeren

Unge grønlændere skal kunne melde sig til Forsvaret uden at rejse til Danmark, mener løsgænger Aleqa Hammond. Hun mødtes mandag med forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen.
14. november 2017 10:25

Det sker som led i de igangværende forhandlinger om et nyt forsvarsforlig i Folketinget.

Arktis er en af fem hovedområder i regeringens udspil til et nyt forlig, der skal gælde fra 2018 til 2022.

Her foreslår regeringen selv, at grønlandske unge lettere skal kunne aftjene værnepligt i Danmark eller på en af Søværnets skibe i Nordatlanten.

Og på mødet oplyste forsvarsministeren, at der i forliget bliver lagt op til, at grønlandske unge fremover ikke behøver at rejse til Danmark for at blive rekrutteret til værnepligt i Forsvaret, skriver Aleqa Hammond i en pressemeddelelse.

- De unge vil ikke behøve at tage til Danmark for at foretage en vurdering af den enkeltes egnethed til at blive rekrutteret. Dertil er der lagt op til en hjemrejse i værnepligtsperioden. Det er en indikation af, at der bliver lyttet til de grønlandske ønsker, skriver hun.

Styrket forsvar i Arktis

Et flertal i Folketinget vedtog i december 2016 et delforlig om Forsvarets indsats i Arktis baseret på bl. a. Forsvarsministeriets egen Arktis-analyse fra sommeren sidste år.

Ingen af de nordatlantiske medlemmer i Folketinget blev inddraget i forhandlingerne om forliget.

Det har siden vakt kritik fra både Aleqa Hammond og Aaja Chemnitz Larsen (IA), som nu begge har været indkaldt til møder med forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen forud for de nuværende forsvarsforligsforhandlinger.

Og det er et tegn på, at Arktis er vigtigt på den internationale, politiske bane, mener Aleqa Hammond.

- Det er vigtigt, at der hele tiden sker forbedringer på beredskabsområdet og i vores suverænitetshåndhævelsen. Jeg ser også, at dette vil blive yderligere styrket i forsvarsforliget, skriver hun i pressemeddelelsen.

Ifølge Hammond udtrykte Claus Hjort Frederiksen på mødet mandag desuden åbenhed for, at der kan blive ændret i prioriteterne inden for den kommende forligsperiode, hvis der viser behov for, at Forsvaret skal være yderligere tilstede i Arktis.