Forsvarsudspil: Regering afventer plan for Arktis

Mens det danske forsvarsbudget skal øges med 4,8 mia. kroner frem mod 2023, vil der ikke blive pillet meget ved Forsvarets opgaver i Arktis. Det viser regeringens forsvarsudspil.
Foto © : KNR
11. oktober 2017 12:06

- Når vi ikke har udbygget det afsnit (om Arktis, red.) mere, så er det jo fordi, vi netop nu er ved at rulle den strategi ud, vi lavede i 2016 i december.

Sådan sagde forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) under et pressemøde onsdag, hvor han og statsministeren fremlagde regeringens udspil til, hvordan Forsvaret skal indrettes de kommende seks år.

I udspillet fastholder regeringen beløbet på 120 mio. kroner, som et flertal i Folketinget i december 2016 besluttede at øremærke til Forsvarets opgaver i Arktis hvert år fremover.

Når der ikke er lagt op til markante forandringer på området, skyldes det, at tiltagene i Arktis-strategien fra sidste år stadig mangler at blive ført ud i livet. Foreløbig skal en satellit i første omgang give mere indsigt i, hvad der reélt sker i militært i Arktis.

- Vi ved meget lidt om, hvad der er af aktivitet i det arktiske område. Derfor vil der snart blive opsendt en såkaldt nano-satellit, hvor vi kan forsøge at danne os et billede af, hvad der sker i regionen, siger Claus Hjort Frederiksen (V).

Ønske: Flere grønlandske unge i Forsvaret

Til gengæld ønsker regeringen at øge Forsvarets samlede budget med 20 procent over seks år, så det i 2023 er på 4,8 mia. kroner.

Pengene skal især bruges på øget terrorbekæmpelse, cypersikkerhed, materielle indkøb og udgifter til flere professionelle soldater. Og så skal 500 flere unge ind som værnepligtige, foreslår regeringen.

LÆS OGSÅ IA vil have flere grønlændere i Forsvaret og færre besparelser

Enkelte punkter er dog muligvis til forhandling, når det handler om Forsvaret i Arktis. Fx vil regeringen tiltrække flere grønlandske unge til at melde sig som værnepligtige. Men der er i dag en økonomisk skævvridning i forhold til hjemrejser, som alle værnepligtige får 500 kr. om måneden til:

- Alle, der har været på Grønland og som ved, hvad flybilletter til Grønland koster, kan jo sige sig selv, at det når man nok ikke langt for for 500 kroner. Derfor må vi lave et system, så hvis grønlandske unge melder sig som værnepligtige, så vi finde en økonomisk kompensation og transport, der svarer til, hvad udgiften er, sagde forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) på pressemødet, hvor udspillet blev præsenteret.

LÆS OGSÅ Forsvaret i Arktis bør gå fri for besparelser

Derudover ønsker regeringen at række ud efter de helt unge i Folkeskolen.

- Der forestiller vi os, at vi vil lave – for de grønlandske 9. klasser – en mulighed for, at de kan få en praktik på søværnets patruljeskibe i Grønland, sagde Claus Hjort Frederiksen.

Efter ønske fra de grønlandske folketingsmedlemmer skal arrangementet Forsvarets Dag også fortsætte sin rundtur i Grønland.

Fokus på oprydning i Arktis

Blandt de fire punkter under "Arktis" i udspillet står også, at regeringen ønsker at ”afsætte ressourcer” til oprydningen af USA’s tidligere baser i Grønland.

Men det er uvist, om regeringen dermed henviser til den hensigtserklæring, som Danmark og Grønland underskrev i juni i år om, at regeringen vil bruge 150 mio. kr. over fem år til at rydde op på gamle amerikanske i Grønland, eller om der er tale om yderligere midler.

LÆS OGSÅ Danmark klar med 150 millioner til at rydde op efter USA

Derudover vil regeringen afsætte flere penge til forureningsbekæmpelse i de grønlandske farvande. Et konkret udspil i kroner og øre fremgår dog ikke i forslaget.

Forhandlingerne om et nyt forsvarsforlig starter allerede i dag onsdag. Ingen af de nordatlantiske medlemmer i Folketinget sig med i forhandlingskredsen.