Foto: Forsvaret

Reaktioner: Forsvaret i Arktis bør gå fri for besparelser

Socialdemokratiet og Radikale Venstre afviser at spare på Forsvarets aktiviteter i Arktis, som en budgetanalyse ellers foreslår.

Tiden er ikke inde til at skrue ned for Forsvarets aktiviteter i Arktis, sådan som det bl.a. bliver foreslået i effektiviseringsanalyse af Forsvarets budget.

Det siger forsvarsordføreren hos Socialdemokraterne, Henrik Dam Kristensen, til KNR.

- Det vil jeg være meget betænkelig ved.

LÆS OGSÅ Forsvaret skal spare i Arktis

Budgetanalysen er bestilt af regeringen. Og her bliver det blandt mange andre emner skitseret, at overvågningen af bl.a. Grønlands farvande kan nedjusteret for adskillige mio. kroner ved at sænke antallet af sejldage for inspektionsskibene og sænke antallet af besætningsmedlemmer ombord.

Men Henrik Dam Kristensen henviser til en politisk aftale fra december sidste år, hvor et flertal i Folketinget aftalte at øremærke 120 mio. kr. om året til Forsvarets opgaver i Arktis.

- Jeg synes faktisk, at vi lavede en glimrende aftale omkring Arktis for et lille års tids siden. Og med den situation, der er i Arktis og de nye udfordringer, der er, så synes jeg, at vi skal fastholde det, siger Henrik Dam Kristensen.

Uenighed i rød blok om øget Arktis-budget

Til gengæld mener Dam Kristensen ikke, at budgettet for Forsvarets Arktis-indsat bør øges.

- Jeg tror, at her og nu har vi leveret det, ville skulle i forhold til Arktis. Men det er jo ikke sådan, at det aldrig nogen sinde kan bevæge sig i nogen retning, siger han.

LÆS OGSÅ Dansk flertal bag øget forsvarsbudget

Men det er forsvarsordfører hos Radikale Venstre, Martin Lidegaard, uenig i.

Partiet har Forsvarets opgaver i Arktis blandt sin top fire af krav, som partiet vil tage med ind i de kommende forsvarsforhandlinger. De to øvrige krav er en fordobling af dansk deltagelse i fredsbevarende indsatser og styrket flåde- og cyberforsvar.

- Vi har ikke noget ønske om at drosle ned på aktiviteterne i Grønland eller det arktiske område. Man skal tale længe og inderligt for at overtale os om, at det er en god idé. Jeg har endnu til gode at høre Forsvarets egen argumentation, selvfølgelig. Og den bør jeg også høre. Men som udgangspunkt er vi ikke interesseret i det, siger han.

LÆS OGSÅ Aaja: Flere penge til Forsvaret i Arktis

Regeringen har meddelt, at man ønsker at give Forsvaret et ”substantielt løft”. Noget, som Dansk Folkeparti støtter.

Det forventes, at regeringen præsenterer sit forsvarsudspil inden for de kommende uger. Herefter skal udspillet forhandles i den nuværende forsvarsforligskreds, som omfatter Socialdemokraterne, Radikale Venstre, SF Dansk Folkeparti og regeringspartierne.

LÆS OGSÅ Forsvarsforhandlinger bliver uden Grønland ved bordet

 

 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt

...og meget mere!