Foto: Forsvaret

Aaja: Flere penge til Forsvaret i Arktis

120 mio. kroner om året til Forsvarets opgaver i Grønland er ikke tilstrækkelig, frygter Aaja Chemnitz Larsen. Hun vil derfor have forsvarsministeren til at holde en dør på klem for flere penge.

Det er dyrt at drive et moderne forsvar. Og derfor er 120 mio. kr. om året til Forsvarets indsats i Arktis sandsynligvis ikke er nok, frygter folketinsgmedlem Aaja Chemnitz Larsen fra Inuit Ataqatigiit. 

Hun har i denne uge fremlagt bekymringen for forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen forud for forsvarsforligsforhandlingerne i Folketinget.

- Jeg kan være bekymret for, om 120 mio. kr. er nok for det nødvendige løft, som der skal være for at styrke forsvaret i Grønland, siger hun til KNR.

LÆS OGSÅ Forsvarets Arktis-analyse er offentliggjort

Mange anbefalinger i Arktis-analyse

I december vedtog et flertal i Folketinget ellers at styrke Forsvarets opgaver i Arktis netop med et årligt budget på 120 mio. kr.

Det skete ud fra en række anbefalinger i Arktis-analyset til, hvordan sikkerheden i og omkring Grønland kan forbedres. Blandt anbefalingerne er bl.a. mere satellitovervågning, et frivilligt beredskab i Grønland, en forsvarsuddannelse for grønlandske unge og en ekstra fregat i grønlandsk farvand.

LÆS OGSÅ Grønlændere skal hjælpe Forsvaret i Arktis

Men selv om stort set ingen af anbefalingerne endnu er ført ud i livet, frygter Aaja Chemnitz Larsen, at 120 mio. kr. om året ikke forslår i den fireårige periode, som et nyt forsvarsforlig formentlig vil løbe.

- Hvis man skal varetage Grønlands interesser i den her sag og i det kommende forsvarsforlig, er det vigtigt, at man sikre en åbenhed fra regeringens side, hvis der ikke er penge nok til anbefalingerne, når de bliver ført ud i livet, at man så kan sikre nogle flere penge, siger hun.

Forsvarsforlig får fokus på Rusland

Regeringen har varslet, at Forsvaret kommer til at tilføre markant flere penge i det kommende forlig. Især er opgaver i Østersø-regionen og danske soldaters udsendelser rundt i verden højt på listen.

Derfor har forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen heller ikke hverken lovet eller afvist, at han vil finde yderligere penge til opgaverne i Arktis.

LÆS OGSÅ Dansk flertal bag øget forsvarsbudget

- Forsvarsministeren var sådan set meget åben over for, at hvis de 120 mio. kr. viser sig ikke at være nok, så vil man gerne se på, hvordan man sikre flere midler. Men de midler skal selvfølgelig tages fra et andet sted, siger Aaja Chemnitz Larsen

Forsvarsministeren vil fremlægge et udspil til de kommende forhandlinger senest 1. oktober.

Herefter går forhandlingerne i gang i den nuværende forligskreds. Ingen af de grønlandske medlemmer af Folketinget er her med.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt

...og meget mere!