Foto: Maasi Pedersen/KNR

Aleqa er fraværende i Folketinget trods forhandlinger

Mens der er indbudt til vigtige møder for Grønland i Forsvarsministeriet og Justitsministeriet, befinder folketingsmedlem Aleqa Hammond sig i Nuuk. Det er her, jeg bor, siger hun.

Det er højsæson for tunge forhandlinger i Folketinget, der har direkte betydning for Grønland.

Men på Christiansborg har døren til løsgænger Aleqa Hammonds kontor været låst siden 27. oktober, da politikeren har befundet sig i Nuuk og har derfor ikke kunne møde fysisk op til forhandlinger, som to ministre har indbudt hende til.

I Forsvarsministeriet forhandler Claus Hjort Frederiksen (V) i disse dage om et fem-årigt forlig for indretningen af kongerigets forsvar, herunder Forsvarets opgaver i Arktis.

LÆS OGSÅ Grønland på dagsordenen fra start

Ifølge en pressemeddelelse fra Aleqa Hammonds sekretariat på Christiansborg torsdag i forrige uge havde Hjort 'samme dag meddelt, at ministeren ønsker at være i dialog med de grønlandske mandater i Folketinget om Forsvarets opgaveløsning i Arktis'.

Det er første gang, at de nordatlantiske folketingsmedlemmer har været taget med på råd så langt fremme i møderækken om et forsvarsforlig.

Men for Aleqa Hammond er mødet dateret til fredag 10. november, oplyser Forsvarsministeriet - mere end to uger efter, at ministeren henvendte sig om et møde.

Ifølge ministeriet har alle fire nordatlantiske mandater været indbudt til møde om forsvarsforliget i selve ministeriet, men i Aleqa Hammonds tilfælde skyldes mødedatoen 'kalender-gymastik', oplyser Forsvarsministeriet.

LÆS OGSÅ Aleqa fravalgte også Folketinget sidste år

Claus Hjort Frederiksen har holdt møder med partier og politikere de to forrige uger og vil også gøre det i næste uge, oplyser Forsvarsministeriet. Her kommer Aleqa Hammond altså til møde som en af de sidste i rækken.

De nordatlantiske mandater står dog uden for selve forsvarsforligskredsen, som er det afgørende flertal for forliget i Folketinget.

Møde med justitsminister over telefon

I et andet ministerium, Justitsministeriet, arbejder minister Søren Pape Poulsen (K) for at få en aftale på plads om rammerne i Kriminalforsorgen, som Danmark fortsat er ansvarlig for, også i Grønland.

Aftalen har indflydelse på bl. a. forholdene i det kommende fængsel i Nuuk. Men heller ikke her har Aleqa Hammond været fysisk til stede i København til at kunne deltage i et møde med ministeren.

I stedet har Hammond holdt møde med Søren Pape om forliget over telefon onsdag i sidste uge, oplyser hun.

De har blandt andet diskuteret Hammonds ønske om bedre uddannelse til anstaltsbetjente i Grønland. Hun har derudover fremlagt ønske om, at der i videst muligt omfang bliver ansat grønlandske medarbejdere i den nye anstalt i Nuuk, når den åbner i 2019.

På spørgsmålet om, hvorfor løsgængeren ikke er til stede i Folketinget under vigtige forhandlinger som nu, siger hun selv:

- Jeg bor her i vort land. Jeg bor ikke i Danmark. Og jeg benytter gerne telefon eller skype ved møder. Og hvis det er et ønske, tager jeg flyet. Det er jeg altid klar til, siger Aleqa Hammond til KNR.

Hun mener ikke, at fysisk tilstedeværelse er en forudsætning for at udøve sin politiske indflydelse.

- Det vigtigste er, at vores budskab bliver hørt, og at det har en virkning. Og jeg vurderer, at brugen af teknologi har været god, siger hun.

Meget fravær i Folketinget

Det er ikke første gang, at Aleqa Hammond påkalder sig opmærksomhed for hendes fravær i Folketinget.

I maj i år påpegede statsminister Lars Løkke Rasmussen i sarkastiske toner, at Hammond - der er formand for Grønlandsudvalget i Folketinget - ikke deltog i lukkede møder i udvalget om bl. a. Pituffik og Camp Century.

LÆS OGSÅ Aleqa Hammond blev væk fra vigtige møder

Dengang var forklaringen fra Hammond manglende flybilletter til Danmark. Noget, som Air Greenland dog afviste over for KNR.

Også folketingsmedlem Aaja Chemnitz Larsen fra Inuit Ataqatigiit har tidligere kritiseret Hammonds generelle lille tilstedeværelse på Christiansborg. Hun ønsker ikke at kommentere på den konkrete situation, men siger generelt om repræsentationen af grønlandske mandater i Folketinget:

LÆS OGSÅ Aaja ærgrer sig over fraværende kollega

- Vi repræsenterer jo forskellige vælgere i det grønlandske samfund. Jeg varetager mine vælgeres interesse, og jeg så også gerne, at man på vegne at Grønland var med til at repræsentere bredere.

Aaja Chemnitz Larsen (IA) holdte møde med forsvarsministeren og justitsministeren om henholdsvis forsvars- og kriminalforsorgenforliget tirsdag i sidste uge.

Ifølge KNR's oplysninger ankommer Aleqa Hammond til København i dag mandag.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt

...og meget mere!