Air Greenland fik kappet luftvejene: Som at få en mavepuster

Et år efter første nedlukning er der ikke udsigt til, at nedlagte stillinger i Air Greenland bliver genetableret, men der er heller ikke flere fyringer på vej, siger direktør.
Det er anden gang, at myndighederne har valgt at lukke ned for flytrafik til og fra Grønland. KNR har talt med selskabets adminsitrerende direktør, Jacob Nitter, om den Grønland blev lukket ned. Arkivfoto. Foto © : Air Greenland
18. marts 2021 04:16

Den 17. marts sidste år fik Jacob Nitter, der er direktør i Air Greenland, et opkald, som flydirektører verden over frygter. 

For med én enkel opringning fik han besked på at slette samtlige flyafgange to uger frem.

- Ingen vidste rigtig helt, hvad der skete, og pludselig fik jeg en opringning. Vi skulle stoppe alle flyvninger, og det gjorde vi så med det samme, husker direktøren.

Det er i disse dage et år siden, at flyene blev beordret til at blive på jorden for første gang. Det skete, efter at den første person på grønlandsk jord blev testet positiv for coronavirus.

I timerne efter opkaldet var der stor forvirring. 

 - Så gik det op for os, at der stod rigtig mange mennesker på de forkerte steder. Der var grønlændere, der stod i Danmark og gerne ville hjem, og der var danskere og udlændinge, som skulle den anden vej, fortæller Jacob Nitter.

Direktør blev kontaktet direkte af kunder

Senere på dagen ringede direktørens telefon så igen. Selskabet skulle alligevel flyve den 18. og 19. marts, så de strandede kunne komme videre, lød det i røret.

- Det var et kæmpe arbejde at genskabe fartplanen efter at have annulleret det hele. Vi skulle ringe rundt til alle passagerer og høre, om de alligevel ville flyve. Folk kimede os ned, husker Jacob Nitter.

- Der var også mange, der ikke havde billetter, der lige pludselig gerne ville rejse enten den ene eller den anden vej. Min egen Messenger blev oversvømmet af beskeder fra mennesker, der gerne ville have en billet.

LÆS OGSÅ Coronafrygt: Skoler lukker og flytrafik stopper fra fredag

Der var så meget tryk på, at selv direktøren sluttede sig til de ansatte i salgsafdelingen og kundeservice og hjalp med at ringe til passagerer, der skulle med de sidste fly.

- Alle, der kunne hjælpe til, hjalp til, så der blev spist mange pizzaer klokken sent om aftenen, fortæller Jacob Nitter. 

- Jeg havde forberedt mig mentalt på, at den situation kunne komme, men da det skete, var det alligevel som at få en mavepuster. 

Færre flyvninger og mange fyrringer

Under den første nedlukning var det egentlig meningen, at der skulle åbnes op igen efter 14 dage. Sådan gik det ikke. Først i midten af juni blev der lige så stille åbnet op, men kun for 600 passagerer ad gangen.

Undervejs stod Air Greenland for såkaldte myndighedsflyvninger, når der for eksempel skulle fragtes sundhedspersonale til og fra landet. Men det var en hård tid for selskabet, der endte med at måtte nedlægge, hvad der svarer til 100 fuldtidsstillinger. 

Det kan stadig mærkes, påpeger direktøren:

- Både operativt- og administrativt personale har mere at se til. Der skal stadig udbetales løn og laves årsregnskab, men der er færre mennesker til det. Der er mange, der har haft rigtig, rigtig travlt det seneste år.

LÆS OGSÅ Air Greenland: Vi refunderer alle billetter

Som det ser ud nu, er det ikke planen, at de nedlagte stillinger bliver slået op igen foreløbig. Men direktøren slår fast, at der heller ikke er planer om, at flere medarbejdere skal miste jobbet på grund af coronakrisen.

Luftvejene til Grønland åbnede igen henover sommeren sidste år. Det holdt indtil 30. december, hvor direktøren igen fik en opringning fra myndighederne om, at flyene skulle blive stående på jorden.

Sådan er det stadig og foreløbig bliver de der frem til 18. april.