Agathe Fontain vil diskutere alkohol igen
I sidste uge havde naalakkersuisoq for sundhed, Agathe Fontain, inviteret til et to-dages seminar om alkohol.
Her var eksperter, fagpersoner og foreninger samlet for at finde ud af, hvordan man bedst håndterer det, som kvinden bag invitationen kalder et enormt samfundsproblem:
- Det er nødvendigt, fordi vores problem er enormt. De økonomiske omkostninger som følge af vores alkoholvaner er enorme, og mange af de mennesker og børn, vi taler om, er berørt.
- Derfor er der brug for en langsigtet politik, og denne politik skal baseres på den mest effektive viden fra forskning. Derfor er det vigtigt at præsentere den nu, så vi kan bruge denne viden til at forme fremtidens politik.
Enorme konsekvenser
Agathe Fontain er klar over, at alkoholforbruget er faldende herhjemme. Men konsekvenser for den enkelte - og dem omkring - er stadig for store, mener hun:
- Selvom der er færre, der har usunde vaner, er konsekvenserne enorme. Det rammer børn hårdt, sundhedsomkostningerne er høje, og det påvirker hele vores samfund.
- Hvis vi vil give vores børn en bedre fremtid, er det nødvendigt at handle baseret på forskningsbaseret viden, og det kan vi ikke undgå.
Det er langt fra første gang, at landets politikere vil forholde sig til forbruget af alkohol her i landet.
Der har både været stramninger og lempelser før - også ført an af netop Agathe Fontain.
Derfor er det også nærliggende at spørge, hvorfor det overhovedet er noget, som poltikerne skal blande sig i:
- Selvfølgelig træffer folk individuelle valg om, hvordan de drikker. Men der er også mange, der har brug for hjælp til at overvinde deres problemer.
- Der er mange, der har fået deres liv ødelagt på grund af alkohol. Men hvis vi skaber bedre muligheder for hjælp, kan vi sikre en bedre fremtid for de kommende generationer.
Alkohol går ud over andre
Og her vender Agathe Fontain igen tilbage til børnene. For selvom folk har et frit valg, så må disse valg ikke gå udover andre:
- Når vi tænker på børnene, ved vi, at alt for mange er berørte. Der er alt for mange børn, der i dag er anbragt uden for hjemmet. Vi er nødt til at handle, for hvis vi vil opbygge et stærkt samfund, skal vi tage fat på dette problem.
Derfor handlede de to dages seminarie både om at indsamle den førende forskning på området, men også at starte op for en debat, så der én gang for alle kan tages hånd om udfordringerne:
- Jeg mener, at den fremtidige politik bør diskuteres bredt blandt partierne og samfundet som helhed. Den måde, vi gør tingene på i dag, er ikke god nok, og den skal ændres. Vi skal skabe enighed om at træffe langsigtede beslutninger i stedet for at ændre politik hvert fjerde år.