Aftale om tilskud for sælskind på plads

Indhalingstilskud for sælskind er hævet betragteligt i år - til stor hjælp for mange fangere, håber KNAPK.
Fangerne kan se frem til at tjene mere på sælskind i år, end de gjorde sidste år. En ny aftale hæver nemlig indhlingstilskuddene betragteligt. Foto © : Felix Olrik
Skrevet af Thor Bill
15. januar 2024 13:54

Efter lidt forhandlingsknaster er det nu lykkes for naalakkersuisut, Great Greenland A/S og KNAPK at blive enige om en aftale om tilskud for indhaling af sælskind.

Det oplyser naalakkersuisut i en pressemeddelelse.

Aftalen kommer her to uger inde i det nye år - og i mellemtiden er sælskindspriserne blevet afregnet som sidste år.

Tilskuddet er hævet betydeligt med 48 kroner for skind fra mindre ringsæler, 52 kroner for skind fra større ringsæler, og hele 70 kroner for skind fra grønlandssæler.

Indhalingstilskud på sælskind 2024

Netside mindre end 70 cm: 329 kr. pr. styk.

Netside større end 70 cm: 358 kr. pr. styk.

Grønlandsæler: 478 kr. pr. styk.

 

Kilde: Naalakkersuisut

Og det er en aftale, som de tre parter er glade for.

Blandt andet KNAPK, der i en udtalelse siger:

- Fra KNAPK er vi glad for, at indhandlingspriserne, tilskud, bonus og indhandlingsinstruksen for 2024 nu langt om længe er forhandlet på plads. Skønt resultatet er landet lidt sent, håber jeg, at erhvervsfangerne kan tilgive os for dette, da priserne er justeret opad. Fangererhvervet er som bekendt under stort pres, særligt af eskalerende forbrugspriser. Opjustering af indhandlingspriserne vil derfor være en stor hjælp til mange fangere.

Også naalakkersuisoq for erhverv, handel, råstoffer, justitsområdet og ligestilling, Naaja H. Nathanielsen, er tilfreds.

- Jeg takker parterne for dialogen op mod aftalen. Det har været konstruktivt og med fokus på at finde en løsning. Fremtiden for afsætning af sælskind og fangernes vilkår er under pres og klimaforandringer sætter sit præg på erhvervet. Det er derfor vigtigt, at vi bevarer dialogen om de behov, der opstår og den virkelighed, vi lever i som ændrer sig hurtigt i disse år, siger hun. 

Der er også aftalt en bonus på 1 million kroner til udbetaling ved årets afslutning.