Afgiftsfritagelse af elbiler skal gøres permanent

Det skal fortsat være billigt at købe elbiler og de såkaldte hybridbiler her i landet. Hybridbilejere må dog berede sig på at skulle betale motorafgift efter nytår, hvis et lovforslag fra Naalakkersuisut vedtages.
Skrevet af Thomas Munk Veirum
12. juni 2017 16:18

1. januar 2018 udløber en midlertidig afgiftsfritagelse af el- og brint biler samt de såkaldt plug-in hybridbiler, der både har en forbrændingsmotor og en elmotor.

I den forbindelse har Naalakkersuisut i øjeblikket tre lovforslag i høring, der lægger op til at ændre hele afgiftssystemet på biler.

Miljøorganisationen WWF Verdensnaturfonden er i glade for forslaget:

- Generelt så synes jeg det er et godt lovforslag, hvor man går væk fra, at det bare er vægten på bilen, der bestemmer afgiften, men at det i stedet afhænger af, hvor meget brændstof den bruger og altså hvor meget co2 den udleder, lyder det fra Kaare Winther Hansen fra miljøorganisationen WWF - Verdensnaturfonden.

WWF: Husk lade stationer til elbilerne

I lovforslagene ønsker Naalakkersuisut at gøre den midlertidige afgiftsfritagelse for el- og brintbiler permanet, således at elbiler og brintbiler fortsat hverken skal betale indførselsafgift eller den årlige motorafgift.

Og det er man særdeles tilfreds med hos WWF:

LÆS OGSÅ Nye bilafgifter på vej

- Så elbilerne her i Grønland ikke længere er fritaget for afgifter tidsbegrænset, men at det er ubegrænset, så at folk har mulighed for at investere i en elbil.

LÆS OGSÅ Nye bilafgifter på vej

Winther Hansen opfordrer dog Naalakkersuisut til at gøre endnu mere for at fremme elbilerne:

- Sådan at der bliver nogle lade stationer i byerne. I byer med vandkraft får man virkelig en CO2 fordel ved, at bilerne kører på strøm lavet på vandkraft og ikke på fossilt brændstof, siger Kaare Winther Hansen.

Hybridbilejere skal betale motorafgift

De såkaldte hybridbiler, der både har en elmotor og en forbrændingsmotor til enten benzin eller diesel, skal fortsat være fritaget for at betale en indførselsafgift, men ejerne skal til at betale en årlig motorafgift.

Hybridbiler indregistreret før 1. januar 2018 skal ifølge forslaget betale 3.627 kroner om året i afgift.

Nye hybridbiler der indregistreres efter 1. januar 2018 skal betale 4.500 kroner årligt, hvis der er tale om en benzindrevet model og 5.175 kroner årligt, hvis det er en dieseldrevet model.

Grunden til, at hybridbilerne bliver pålagt en mindre afgift, er ifølge forslaget, at der ikke er nogle analyser af, hvorvidt kørslen i hybridbiler sker ved brug forbrændingsmotoren eller elmotoren.