Både IA i Kommuneqarfik Sermersooq og borgmesteren selv har tidligere beklaget, at hun sprang over i vaccinekøen. Arkivfoto. Foto: KNR

Advokater skal granske borgmester-sagen om vaccinesnyd

En uvildig undersøgelse skal granske vaccinesagen, hvor bormesteren og tre embedsmænd sprang over i køen. Når resultatet ligger klar, tager Demokraterne stilling.

Hvordan foregik det egentlig, da borgmester Charlotte Ludvigsen (IA) og tre embedsmænd sprang over i vaccinekøen i forrige uge? 

Siden i torsdags er flere versioner af episoden blevet fortalt i medierne.

LÆS OGSÅ Vaccinekoordinator: Borgmester og embedsmænd truede sig til vacciner

På den ene side står Demokraternes Anna Wangenheim, der var vaccinekoordinator, da episoden skete. Ifølge hende truede folkene fra kommunen sig til vaccinen. Spørger man kommunen selv, er historien en anden.

Borgmester-vaccinesagen:
 

 • Torsdag 22. juli blev der tilbudt vacciner til alle i Nuuk på skolen USK fra klokken 14 til 17.
   
 • Men allerede før klokken 17 måtte vaccinationsarrangørerne sende folk hjem. Der var nemlig ikke flere vacciner tilbage. 
   
 • Interessen for vaccinen startede allerede før, dørene blev slået op. Her stod flere mennesker i kø i forvejen, for at blive stukket. 
   
 • Og køen blev i løbet af dagen længere og længere. På et tidspunkt nåede køen at strække sig helt tilbage til Hotel Hans Egede. Her oplevede folk altså at vente timevis, indtil der blev meddelt, at der ikke var flere vacciner tilbage.  
   
 • Tidligt på dagen gik borgmester Charlotte Ludvigsen og tre af hendes embedsmænd forbi køen og blev lukket ind ad en anden dør. Embedsmændene skulle hjælpe med at holde styr på køen udenfor. 
   
 • Ifølge vaccinationskoordinator Anna Wangenheim truede de sig til vaccine - ellers ville de ikke hjælpe med køen. 
   
 • Kommunen afviser, at der var tale om trusler - og borgmesteren mener, at der må være tale om "en misforståelse."
   
 • Hun har undskyldt for at springe køen over og blive vaccineret før de mange ventende. 

 

 • Selvstyret sagde også undskyld for, at der ikke var vacciner nok til alle: "Vi må erkende, at vi har fejlet, når vi ender med at sende så mange personer hjem uvaccineret, efter de har stået flere timer i regnen. Det er naturligvis utilfredsstillende at møde op uden at kunne få vaccinen. Vi beklager dybt håndteringen af dette vaccinationsevent".

Her hedder det, at embedsmændene krævede at blive vaccineret, hvis de skulle hjælpe med at holde styr på den lange kø, der var til vaccinationscenteret.

Så hvad er op og ned?

Det skal en uvildig advokatundersøgelse nu finde ud af, fortæller Justus Hansen, der er medlem af kommunalbestyrelsen for Demokraterne.

- Der bliver igangsat en undersøgelse, som skal fremlægges for hele kommunalbestyrelsen, fortæller han.

Det blev besluttet på et møde, hvor Naleraq, IA og Demokraterne deltog tirsdag eftermiddag. Et møde, som Justus Hansen havde taget initiativ til:

- Vi bad om det her fysiske møde på grund af hændelsen, hvor vaccinationskøen blev sprunget over.

- Vi ville gerne have borgmesteren til at uddybe, hvorfor man har gjort de her ting, som er uacceptabelt, siger han. 

"På grænsen til magtmisbrug"

Borgmesteren har undskyldt flere gange, men sagen har fået hendes kollegaer fra Demokraatit og Naleraq i kommunalbestyrelsen til at bruge ord som "dårlig dømmekraft" og "uacceptabelt".

Justus Hansen har i et interview med KNR sagt, at episoden "var på grænsen til magtmisbrug".

LÆS OGSÅ Folk om at Charlotte Ludvigsen sprang vaccinekøen over: Det er ikke passende

Nu hedder det dog, at han vil afvente undersøgelsen, før han fælder endelig dom:

- Jeg sagde, at det var magtmisbrug, og at der ikke var nogen tvivl om det. Lad os nu få resultatet af den undersøgelse, så tager vi stilling derfra, siger Justus Hansen.

- Hvorfor gør man det her, og hvem var egentlig med? Vi skal have undersøgt de påstande, der er både fra embedsværket og sundhedspersonalet omkring truslerne. Det vil vi gerne have undersøgt til bunds, siger han.

Undersøgelsen skal sættes i gang hurtigst muligt. Justus Hansen vil dog ikke fortælle, hvem der helt konkret skal stå for at lave undersøgelsen.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt