Aajas appel til flygtningeansvar vækker både harme og varme

Over 100 af KNR’s brugere har kommenteret, at Aaja Chemnitz Larsen mener, vi også her i landet bør udvise humanitært medansvar og tage imod en mindre gruppe af de mennesker, som er på flugt fra deres hjemland.
10. september 2015 17:53

- Jeg tror, der er rigtig mange i Grønland, som ser på, hvad der sker i Europa lige nu, og hvad der sker i Danmark. Og jeg tror, mange sidder med følelsen af, at man gerne vil gøre noget, sagde Inuit Ataqatigiits folketingsmedlem onsdag.

Det har i den grad fået folk til tasterne, hvor debatten stadig er i gang.

- Grønland har ikke råd til flygtninge!!! Vågn op til den virkelige verden, IA!!!

 - En usmagelig måde at føre sig frem på i pressen, når du ved, hvor mange af vores egne borgere, der har brug for hjælp.

Sådan lyder nogle af de mange kommentarer.

Naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, Vittus Qujaukitsoq, har også afvist med begrundelsen om, at Grønland i dag ikke har råd.

Læs også Grønland er endnu ikke klar til flygtninge


Men andre af KNR’s brugere finder Aaja Chemnitz’ udtalelser helt på sin plads:

- Aaja viser, at hun mener, at Grønland bør være en del af verden og ikke lukke sig om sig selv.

- Lad flertallet i Grønland være mennesker med hjerterum, så skal der nok være husrum. Det er værd at undersøge mulighederne for flygtninge i byer, der har haft nedgang i befolkningsantallet.

Forskel på egne problemer og flygtninge

Selv siger politikeren, at flygtningepolitik og Grønlands økonomiske og sociale problemer skal holdes mere adskilt:

- Ja, jeg er enig i, at selvfølgelig skal vi have løst de sociale udfordringer. Det har jeg jo om nogen været med til at være bannerfører for. Men det skal ikke stå i vejen for, at vi kan hjemtage nogle af de her områder og tage en mere aktiv rolle i forhold til udenrigspolitik og udlændinge for eksempel, siger Aaja Chemnitz Larsen.

Hun påpeger, at Grønland ikke skal modtage flere hunderede flygtninge, men nærmere et antal på måske 20-30 personer.

Læs også Dansk politi lader flygtninge gå

Og først, når Grønland har en konkret plan for modtagelsen.

- Noget, jeg gerne vil understrege, er behovet for, at man laver en god integrationsindsats, så man sikrer, at man har kompetencerne til at løfte integrationsindsatsen, fastslår Inuit Ataqatigiits medlem af Folketinget.