GRØNNEDAL Aaja vil have Grønnedal-udbud ændret
Står det til MF Aaja Chemnitz Larsen fra Inuit Ataqatigiit, bør Forsvaret ændre det udbud, der lige nu betyder, at alle forsvarsbygninger i Grønnedal skal rives ned sammen med en miljøoprydning af området, der begynder senest 1. maj 2016.
Det sker, selv om det er blevet vurderet, at kun omkring 10 procent af bygningerne er ramt af forurening.
- Jeg synes, det er vigtigt, at man får adskilt tingene og får lavet miljøoprydningen, som jo har været planlagt i rigtig lang tid. Men at man også kigger på, at hvis 90 procent af bygningerne står til, at man kan bruge dem til noget andet, er det en overvejelse værd, siger Aaja Chemnitz Larsen til KNR.
Læs også Forurening hindrer bevaring af Grønnedal-bygninger
Selvstyret er tavst
Salget af bygningerne har tidligere været i udbud sammen med opgaven om at rense hele området for forurening. Men det har hverken myndigheder eller andre aktører budt på.
Til gengæld har flere parter, bl.a. organisationen 3HF, som ønsker at lave en planteskole for uge i Grønnedal, påpeget, at de er interesseret i at købe bygningerne, hvis Forsvaret selv klarer miljøoprydningen.
Men det igangværende udbud er ikke til at ændre, lyder det fra Forsvaret, som i øvrigt oplyser, at det samlede udbud sker efter aftale med Selvstyret (og Kommuneqarfik Sermersooq, som ejer en del af bygningerne i Grønnedal, red.).
Men Selvstyret bør se nærmere på alternative løsninger, før det er for sent, mener Aaja Chemnitz Larsen.
- Jeg savner rigtig meget, at Grønlands Selvstyre også kommer på banen i forhold til, hvad det er for nogle planer, man har i forhold til Grønnedal? Har Grønlands Selvstyre selv tænkt sig at tage nogle initiativer til at tage fat i nogle af de interesserede? Eller til at være opsøgende og få flere til at vise interesse for Grønnedal?
Læs også Schweizere har ikke opgivet planer om en landbrugsskole i Grønnedal
Drøftelser om miljøoprydning
Det igangværende udbud er lavet, før der ligger en egentlig politisk aftale om selve sagen. Dog har Departement for Miljø, Natur og Justitsområdet netop holdt møde med Forsvaret for en nærmere aftale om selve miljøoprydningen i Grønnedal.
En oprydning, der haster, da forureningen breder sig hurtigere end tidligere antaget, oplyser Forsvaret til KNR.
Naalakkersuisoq for Miljø, Natur og Justitsområdet har dog ind til nu ikke ønsket at udtale sig om sagen til KNR.
Forsvarsudvalget i Folketinget skal nu drøfte hele sagen om Grønnedal på et møde 7. december.
Læs også BILLEDER Sådan ser det nedlagte Grønnedal ud