Aaja Chemnitz og Aki-Matilda Høegh-Dam: Ja tak til dollars - på fair betingelser

De grønlandske folketingsmedlemmer er åbne for USA's investeringer. Men IA er skeptisk over mulige modkrav fra USA.
Grønlands to medlemmer af Folketinget er begge positivt indstillede over for, at USA investerer i Grønland, så længe det er på fair betingelser. Foto © : Steen Brogaard, FT / KNR edit
23. april 2020 14:43

Ja tak til 82 millioner kroner fra USA til Grønland.

Sådan er tilgangen umiddelbart fra begge grønlandske folketingspolitikere, Aaja Chemnitz Larsen fra IA og Aki-Matilda Høegh-Dam (S), overfor USA's tilbud om at støtte flere områder i Grønland med samlet 82 millioner kroner.

Pengene skal ifølge KNR's oplysninger gives til turisme- og råstofområdet og uddannelsessektoren. 

Ud fra det, som er kommet frem, synes du så, at Grønland skal sige ja tak til det?

- Ja, det synes jeg, siger Aaja Chemnitz Larsen og tilføjer:

LÆS OGSÅ Kilder til KNR: USA er på vej med 82 millioner kroner til Grønland

- Jeg synes, at de to områder, man har valgt at fokusere på, er rigtig fine. Erhvervsudvikling og uddannelse er nogle gode områder set med grønlandske briller. 

Men det er ikke et ubetinget ja fra IA-politikeren.

- Amerikanerne siger, at tilstedeværelse er lig med indflydelse. Det er derfor de opretter et konsulat i Nuuk, og derfor har de også en forventning om at få en eller anden form for indflydelse og købe sig adgang til Grønland med denne her økonomiske støtte.

- Man skal være påpasselig og forsigtig fra Grønlands side med, hvad man siger ja til, så Grønland ikke bare bliver en handelsvare, siger Aaja Chemnitz Larsen.

Hun forudser, at USA med tilbuddet stiller krav om, at for eksempel Kina ikke må have samme adgang til grønlandsk erhvervsliv eller diplomati som USA. Eller at USA måske ønsker at oprette flere militære baser i Grønland.

Aki-Matilda Høegh-Dam: Lad os se, hvad der kommer på bordet

Også Siumuts folketingsmedlem, Aki-Matilda Høegh-Dam, er positiv over for tilbuddet fra USA.

I en kronik, som er skrevet af den amerikanske ambassadør Carla Sands tidligere på ugen, fik hun et indtryk af, at USA vil give Grønland adgang til en pengefond.

- Mit første indtryk er, at vi får en port åbnet ind til en af verdens største pengekasser. Det har været en udfordring før. Hvis man tænker på Danmark, hvor andre fonde, for eksempel Vækstfonden for bare nogle år siden ikke ville give penge til Grønland, siger Aki-Matilda Høegh-Dam.

LÆS OGSÅ Eksperter: USA betaler for at blive Grønlands næstbedste ven

Men Grønland skal være opmærksom på betingelserne fra USA, tilføjer hun. 

- Uanset hvilket land vi har med at gøre, så skal man være påpasselig, hvem man samarbejder med. Man skal altid være kritisk.

Modsat Aaja Chemnitz Larsen tror Aki-Matilda Høegh-Dam dog ikke på, at USA kan finde på at kræve, at Grønland skal afslå større handelsaftaler med for eksempel Kina for at få støtte fra USA.

I stedet handler investeringerne fra USA mere om at 'bevare verdensfreden', siger Aki-Matilda Høegh-Dam. 

- Her er det vigtigt for USA, at vores naturlige råstoffer ikke falder i hænderne på Kina i stedet for USA. Det er vigtigt i forhold til de værdier, USA har. Men det går ikke ud over handlen som sådan. Hvis det gør det, tror jeg heller ikke, vi kan indgå en aftale med USA, siger hun.

Det forventes, at aftalen med USA bliver offentliggjort i løbet af dagen i dag.