Aaja Chemnitz Larsen vil lukke bygder

Vi skal bo færre steder. Det foreslår Aaja Chemnitz Larsen (IA) fra talerstolen i Folketinget. Det skal give bedre velfærdsydelser til alle borgere.
Står det til IA's medlem af Folketinget, bør flere bygder i Grønland blive lukket.
09. oktober 2020 13:29

Hvis alle skal have adgang til høj velfærd, bør vi bo i færre byer og bygder.

Det sagde Inuit Ataqatigiits folketingsmedlem Aaja Chemnitz Larsen under åbningsdebatten i Folketinget torsdag.

- Personligt mener jeg også, at vi skal være færre steder, end de knap 80 bosteder, som vi har i dag i Grønland. Byerne skal udvikles, driftige bygder skal bevares, og andre bygder lukkes naturligt ned.

Det skal ske med hjælp fra myndighederne.

- Her skal vi være med til at sikre, at folk bliver hjulpet ind til byerne på en skånsom måde, på en klog måde og til gengæld skal vi sikre og love bedre velfærd.

Aaja Chemnitz Larsen påpeger, at der i mange bygder i dag stort set kun bor ældre og i andre kun mænd. Og det er med til at give en naturlig afvikling af de små bosteder

IA i Folketinget: Naalakkersuisuts boligpolitik halter

IA-politikeren erkender, at forslaget berører et ømtåeligt emne om fortidens bygdelukninger.

Men med lidt under i alt 80 byer og bygder i dag er der for mange borgere, som ikke tiltrækkelig adgang til offentlige velfærdsydelser.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisut: Ingen nye butikker til tre bygder

Det er for svært, både for selvstyret og den danske stat, at leve op til sine forpligtelser, mener Aaja Chemnitz Larsen.

Hun kritiserer Naalakkersuisut for at bygge i mindre bosteder, hvor der ikke er nok arbejde og samtidig tøve med byggerier i byer, hvor der er fremgang og tilflytning.

Derudover er der også et problem med retssikkerheden, folketingsmedlemme, og peger på, at der i dag mangler kommunefogeder i seks bygder. Det påvirker borgernes retssikkerhed, særligt på socialområdet.

- Konsekvensen er anarki og lovløshed, når vi ikke har lovens lange arm ude i bygderne. Det her drejer sig også om bygder med historik i forhold til mange overgreb på børn. Det kan vi ikke være bekendt.

Siumut er forvirret

Forslaget om bygdelukninger fik Siumuts Aki-Matilda Høegh-Dam til at melde sig på tavlen for spørgere i folketingssalen.

Hun satte spørgsmålstegn ved, om forslaget er Inuit Ataqatigits officielle politik - eller alene Aaja Chemnitz Larsens forslag. For hovedpartet Inuit Ataqatigiit har traditionelt haft en politik om, at bygder bør blive bevaret.  

Men grønlandske folketingspolitikere af og til bør hæve sig over partipolitik, svarede Aaja Chemnitz Larsen.

- Det er en personlig politik (...). Jeg tror, at man som politiker nogen gange skal have noget politisk mod til at tage de svære beslutninger. 

Det fik Aki-Matilda Høegh-Dam til at følge op:

- Hvornår er det så, at man ved, om man snakker til IA i Folketinget eller til Aaja Chemnitz Larsen?

Aaja Chemnitz Larsen svarede slutteligt:

- Jeg er medlem af Inuit Ataqatigiit og også et fremtrædende medlem af grønlandsk politik. Jeg har ret til at have forskellige holdninger til. hvad der foregår hjemme i Grønland, fordi det påvirker så meget den politik, vi laver her (i Folketinget, red.).