Aaja Chemnitz: Flere scannere skal stoppe smugling af hash

Hash er et kæmpe samfundsmæssigt problem, der kræver øget opmærksomhed fra den danske stat, mener IA's Aaja Chemnitz.
Tal fra Befolkningsundersøgelsen 2018 viser, at hver femte grønlænder i alderen 15-24 år ryger hash regelmæssigt. Foto © : Malik Brøns / KNR
29. oktober 2022 11:21

Inuit Ataqatigiit vil komme problemer med hash til livs i Grønland. 

Det siger Aaja Chemnitz, der genopstiller til Folketinget, i en pressemeddelelse.

- Der er et massivt forbrug af hash i vores land og en underskov af sort økonomi, siger hun. 

De her stiller op til valget for Grønland: 

 

Naleraq: 

Kiista Fencker

Juno Berthelsen
Hans Enoksen
 

Atassut

Aviaq Kleist

Arnánguak Jeremiassen
 

Siumut

Aki-Matilda Høegh-Dam

Markus E. Olsen

Karina Zeeb

Elvira Kuitse 
 

Demokraatit

Anna Wangenheim
Justus Hansen
 

Inuit Ataqatigiit

Aaja Chemnitz
Arnâránguak Inusugtok Rohde
Aqqalukkuluk Fontain

 

Løsgænger

Tillie Martinussen

- Hashmisbruget er medvirkende til, at mange af vores unge går til. Mange af vores unge bliver afhængige af hash og gennemfører ikke en uddannelse eller får sig et job.

Tal fra Befolkningsundersøgelsen 2018 viser da også, at hver femte grønlænder i alderen 15-24 år ryger hash regelmæssigt.

IA: Al hash kommer fra Danmark

Ifølge Aaja Chemnitz bliver al hash indført fra Danmark. Derfor mener IA, at den danske stats indsats for at stoppe udførsel af hash skal styrkes.

- For det første bør toldmyndighederne, under grønlandsk myndighed, og politiet, under dansk myndighed, indgå dialog om flere scannere, i minimum Nuuk og Ilulissat, hvor hashen ankommer, men også i andre byer. Mange smugler hash via fly eller fragt. Indsatsen for at opspore hash i gods fra Danmark, som skal sendes til vores land, bør prioriteres højere, lyder det fra Aaja Chemnitz.

LÆS OGSÅ Folketingsvalg: IA holder dør på klem for Løkke som statsminister

Hendes partifælle Stine Egede, der er borgmester i Kommune Kujalleq, er enig. Hun mener heller ikke, at der er nok kontrol over de skibe, trawlere eller sejlskibe, der lægger til i havne i Sydgrønland.

Det er nu, at Nalakkersuisut skal handle, mener Stine Egede. 

- Hvis vi bare sætter os og venter, så bliver problemerne ikke mindre. Desuden udvikler indsmuglingen sig konstant og toldere med beføjelser er for få på posthusene - de kan ikke følge med uden hjælp, sagde Stine Egede til KNR i et interview 19. september.

Næsten 100 kilo beslaglagt sidste år

Derfor vil IA kæmpe for, at hashbekæmpelsen bliver et nyt prioriteret område, og at der bliver øremærket penge til formålet. Aaja Chemnitz nævner dog ikke noget beløb i pressemeddelelsen.

Indtil videre er der i 2022 blevet anholdt 42 personer for at smugle narkotika ind i landet, hvoraf langt størstedelen har været taget i at smugle hash. Det er tre gange så mange, som hele sidste år.

LÆS OGSÅ Flere smuglere anholdt: Hash er synderen

Og i 2021 blev der beslaglagt 97,4 kilo hash. Det er langt over gennemsnittet for de seneste fem år, hvor der gennemsnitligt er blevet beslaglagt 64 kg hash.

Det viser politiets årsstatistik for 2021.