Aaja: Behov for handlingsplan for inklusion af grønlændere

Der er behov for en landsdækkende handlingsplan for, at alle grønlændere i Danmark falder bedre til i samfundet, mener IA i Folketinget. Flere partier er positive over for ‘et videre arbejde’.
Aaja Chemnitz Larsen Foto © : Helle Nørregaard/Inuit Ataqatigiit
13. maj 2016 13:26

Danmark bør have en landsdækkende plan for, hvordan grønlændere kan falde bedre til i landet. 

Det mener folketingsmedlem Aaja Chemnitz Larsen fra Inuit Ataqatigiit, som under en høring i Folketinget onsdag fremlagde forslaget.

- Jeg synes, det er rigtig vigtigt, at man kigger lidt bredere på billedet af grønlændere i Danmark. For vi ved, at omkring 80 procent er velfungerende, og så ved vi, at nogen er socialt udsatte. Og samtidig ved vi, at der er flere og flere grønlændere, der kommer hertil, siger Aaja Chemnitz Larsen til KNR.

Læs også Opsøgende hjælp til grønlandske tilflyttere er nødvendigt

 

Strategi skal udvides

De seneste fire år har Danmarks fire største byer haft en særlig strategi for at hjælpe socialt udsatte grønlændere. 

Det har skulle gøre samarbejdet mellem kommunerne, De Grønlandske Huse og foreninger, der arbejder med grønlændere i Danmark, bedre og få kommunerne til bedre at se, hvilke problemer og typer af hjælp et mindretal af grønlændere har efter ankomsten til Danmark.

Strategien for Socialt Udsatte Grønlændere i Danmark udløber i år. Og står det til Aaja Chemnitz Larsen bør den erstattes af en overordnet plan, der sikrer, at flere - både ‘mellemgruppen’ og de helt velfungerende - grønlændere bedre forhold i Danmark.

- Det er en samlet indsats over for grønlændere i Danmark, som blandt andet kigger på en sprogpolitik. Hvordan kan man sikre sprogundervisning på grønlandsk og dansk? Hvordan kan man sikre, at tolkebistand er nemmere? At der måske også er efteruddannelse af de tolke, som der er? Og at man også kigger på behovet for præster, som jo også har været nævnt rigtig mange gange.

Læs også Penge i hus til bedre inklusion

 

Forening: Strategi kan styrke forholdet mellem Grønland og Danmark

Flere partier i Folketinget - Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti, tilkendegav under høringen, at der bør ses nærmere på styrke inklusionen af grønlændere i Danmark - uden dog at tilslutte sig nogen konkret plan. Kun Aleqa Hammond fra Siumut støttede forslaget.

Ifølge IA i Folketinget bør planen også indeholde en kulturpolitik over for foreninger, der arbejder med grønlandske borgere i Danmark.

Én af dem er Foreningen Grønlandske Børn, og her ser generelsekretær Puk Draiby en idé i IA’s forslag. Især hvis den kan være med til at skabe et større og mere positivt blik på forholdet mellem grønlændere og danskere.

- Der har været fokuseret rigtig meget på udsatte grønlændere (hidtil, red.). Fortællingen om Grønland - Danmark som et unikt fællesskab i en national handlingsplan… Hvordan er det, vi arbejder med at ændre den og gøre den til en mere positiv fortælling?