HUNDESYGE 70 hunde aflivet i Qeqertaq

70 ud af 260 slædehunde er døde i Qeqertaq – flere aflives hver dag.
Foto © : Mads Reimer
28. januar 2016 13:20

Bygden Qeqertaq ved Ilulissat er hærget af hundesyge. Omkring 70 ud af 260 slædehunde er døde i bygden. Det oplyser Servicehuset, der betjener de 118 bygdebeboere i Qeqertaq for kommunen.

Det store tab af hunde gør det til en hård tid at være hundeejer i Qeqertaq.

- Når hundene får sygdommen, lægger de sig ned og hyler. Når de gør sådan, beder hundeejerne mig om at aflive dem, fortæller Jakob Jonathansen, der er hundebetjent i Qeqertaq.

Læs også Dorph vil have ekstra dyrlæge

Han går rundt i bygden, og skyder de syge hunde. I går skød han 5, og her til morgen har han aflivet endnu tre.

- Det er følelsesmæssigt hårdt at være i Qeqertaq for tiden. Det er meget trist at se sine hunde dø, fortæller han.

Jakob Jonathansens søn havde 21slædehunde inden hundesygen spredte sig i Qeqertaq, men 11 af dem er nu blevet aflivet på grund af sygdommen.

Jakob Jonathansen regner ikke med, at hundesygen bliver slået ned foreløbigt, selvom der gøres meget for at stoppe smitten.

Læs også HUNDESYGE Lukket for til- og frakørsel i Saqqaq og Qeqertaq

- Vi har fået brev om, at alle hunde skal i snor, og alle hvalpe skal være i et indhegnet område, når det er sket, vil alle løse hunde blive aflivet, siger Jakob Jonathansen.

Qasuitsup Kommunia opfordrer nu til at transport med hundeslæde og snescooter stoppes øjeblikkeligt mellem bygderne Qeqertaq og Saqqaq, for at smitten ikke spredes til Saqqaq, det skriver kommunen i en pressemeddelelse.

Qasuitsup Kommunia og Departementet for Fiskeri, Fangst og Landbrug holder et nyt møde torsdag, hvor der efterfølgende vil blive udsendt information om, hvilke vaccinationstiltag og andre tiltag, der vil blive sat i værk.

Læs også VIDEO Bureaukrati koster hundeliv

Læs også VIDEO Hundesygdom hærger Qeqertaq

Læs også Mistanke om hundesyge i to bygder i Disko Bugt