VIDEO Bureaukrati koster hundeliv

Kringlede kommunikationsveje og ugennemtænkte løsninger betyder, at vacciner mod hundesyge ligger låst væk, mens hunde dør af sygdommen.
Foto © : Steen Olsen
27. januar 2016 13:34

Det er bureaukrati, en manglende nøgle og en sygemelding, der er skyld i, at hundeejerne i Qaasuitsup Kommunia ikke kan vaccinere deres dyr og sikre dem mod den epidemi af hundesyge, som indtil videre har koster mindst 40 hunde livet.

Det fortæller borgmester i Qaasuitsup Kommunia Ole Dorph.

Læs også Hundesygdom hærger Qeqertaq

- Når der opstår behov for betjening fra en dyrelæge, så er det for øjeblikket meget kompliceret, og måske alt for kompliceret, siger borgmesteren til KNR.

Han gør det klart, at han nu vil dialog med Selvstyret, for at gøre betjeningen lettere.

 - Således at det ikke er alt for besværligt, når der opstår en epidemi, sådan som tilfældet er nu, slår han fast.

Det er en katastrofe

Ifølge hundeslædeforeningen KNQK har problemet med manglende vacciner stået på længere end fem år, og formand Mikkel Jeremiassen fortæller, at de har gjort opmærksom på problemet, men det har ikke hjulpet.

Han lægger heller ikke fingre i mellem, når han beskriver den nuværende situation.

- Det er en tragedie, at 40 hunde, som er rigtigt mange i sådan en lille bygd, dør. Dette må betegnes som en katastrofe, siger KNQK formanden.

Læs også Mistanke om hundesyge i to bygder i Disko Bugt

I dag er situationen den, at medicinen er blevet bestilt tilbage i december. Ole Dorph forklarer, at den ligger inde i dyrlægeboligen, og det er her situationen bliver speget.

Vacciner bag lås og slå

Der er nemlig kun en embedsdyrlæge i dag. Som en del af hendes kontrakt er hun forhandler af medicinen, der altså er hendes private ejendom. Samtidigt er hun ifølge Dorph alene om at have adgang til dyrlægeboligen, hvor medicinen er.

Dyrlægen er dog sygemeldt og bortrejst, hvorfor kommunen ikke har taget kontakt til hende.

Derfor har kommunen ikke set anden udvej end at bestille en ny sending vacciner.

- Jeg håber vaccinen kommer her til Ilulissat i løbet af de næste par dage.

Læs også Alle slædehunde bør vaccineres mod hundesyge

Hvorfor man ikke bare kan få fat i dyrlægen og få tilladelse til at bryde døren op står stadigt lidt i det uvisse, men en ting gør Dorph helt klart.

- Det er noget kompliceret noget vi har at gøre med her. Det er ikke så let, når der opstår behov for betjening af en dyrlæge, siger borgmester Ole Dorph.