2023 blev ekstra varm og våd – i hvert fald nogle steder i landet

Ifølge tal fra DMI har 2023 været varmere end normalt i store dele af landet. Dog ikke på østkysten, hvor temperaturerne generelt har været lavere.
Klimatologer fra DMI har analyseret vejrdata fra 28 vejrstationer landet over. Og ved de fleste har middeltemperaturen været højere i 2023 end normalt. Foto © : Hans Ujarak Therkelsen
Skrevet af Thor Bill
25. januar 2024 07:45

2023 var et varmere år end normalt, i hvert fald langs Grønlands vestkyst og i den sydlige del af landet.

Det viser en opgørelse fra DMI.

Klimatologerne har nemlig analyseret vejrdata fra 28 vejrstationer over hele landet for at få et samlet overblik over temperaturer og nedbør i Grønland for hele 2023.

Og mange steder var middeltemperaturen altså højere end den såkaldte ’klimanormal’ – altså gennemsnitstemperaturen for hver vejrstation i perioden 1991-2020.

I Nuuk var middeltemperaturen eksempelvis på -0,2 grader, hvilket er 0,8 grader højere end normalen, mens der i Ilulissat var -3,2 grader i gennemsnit, hvilket er 0,5 grader højere end normalen.

Også ved Summit midt på indlandsisen var gennemsnitstemperaturen højere i 2023 end normalt. Her lå middeltemperaturen på -27,4 grader, hvilket er 1,1 grader højere end normalen.

Dermed var 2023 det femtevarmeste år ved Summit siden 1991, forklarer Caroline Drost Jensen, der er klimatolog ved DMI.  

- Det varmeste år ved Summit var 2010, hvor temperaturen kom op på -25,5 grader, hvilket er 3,3 grader højere end klimanormalen. Vi er meget opmærksomme på udviklingen i temperaturerne i Grønland, da klimaforandringerne går hurtigere i Arktis end i Danmark, siger hun.

Et vådt år

Klimatologerne har også kigget på, hvor meget nedbør, der er faldet rundt om i landet i 2023.

Og her viser tallene, at der ved fem ud af otte vejrstationer er faldet mere nedbør end normalt.

Ved målestationen i Aasiaat er der faldet hele 457,0 millimeter nedbør i 2023, hvilket er 126,4 millimeter mere end normalt. 2023 blev dermed det fjerdevådeste år siden 1958, hvor målestationen begyndte at levere nedbørdata.

Også i Nordøstgrønland ved Station Nord er der faldet mere nedbør sidste år. Her faldt der i alt 392,6 millimeter, hvilket er 63,9 millimeter mere end normalen.

Koldere på vestkysten

Det er dog ikke i hele landet, at temperaturerne har været højere i 2023.

Langs østkysten er der nemlig målt lavere middeltemperaturer ved flere af målestationerne. Blandt andet ved Ittoqqortoormiit, hvor middeltemperaturen sidste år lå på -5,7 grader, hvilket er 0,7 grader lavere end normalen.

Og der er flere grunde til temperaturforskellene i landet. Både udbredelsen af havis og fordelingen af højtryk og lavtryk har nemlig betydning for, hvor der blevet varmt og koldt, forklarer Steen Boye Hermansen, der er meteorolog ved DMI.

- I 2023 så vi flere af de nordatlantiske lavtryk tage en bane syd om Grønland på deres vej mod øst, og det har forhindret kold luft i at strømme ned over vestkysten fra nord og nordvest. Det skaber typisk en såkaldt føhn, hvor varm og tør luft indfinder sig langs kysten, siger han.