Stormvarslinger fra DMI kommer nu direkte på Facebook

DMI vil fremadrettet komme med varslinger om voldsomt vejr som storm, kuling og orkan direkte på Facebook.
Når ekstremt vejr rammer landet, skal informationen direkte ud til den enkelte grønlænder. Foto © : Jeanne Holm
05. september 2023 09:04

Fra i dag bliver det muligt for dig at se varsler om voldsomt vejr fra DMI direkte på sociale medier.

DMI begynder at lægge varslinger om voldsomt vejr på deres Facebookside ’DMI-Kalaallit Nunaat’, så du kan være bedre forberedt, hvis der kommer ekstremt vejr.

Tidligere har DMI varslet de grønlandske myndigheder og lagt vejropdateringer på deres hjemmeside, men nu ønsker de at komme ud med informationerne direkte til dig.

- Vi vil gøre det langt nemmere for grønlænderne at se varsler for farligt vejr. Vi har tidligere varslet myndighederne, men nu er det også muligt for borgerne at se, om vejret kommer til at vise tænder, siger Michael Skelbæk, der er souschef hos DMI.

- DMI har lavet mange vejrudsigter til grønlandske byer og bygder, men det har nok ikke stået helt klart, når der har været noget farligt på færde, siger souschefen.

Se det som en ekstra service

Det skal der laves om på nu. Det skal fremadrettet være helt tydeligt, at storm og orkan er farligt, og at det i værste tilfælde kan koste menneskeliv, hvis man bevæger sig ud under de vejrforhold.

- Vi ved godt, at der er mange grønlændere, der ved, hvordan man skal agere i naturen, så det her skal ses som en ekstra service, siger Michael Skelbæk.

Hvor meget blæser det?

  • Storm: Storm er vindstød mellem 24,5 og 32,6 meter i sekundet.
  • Stormende kuling: Stormende kuling er vindstød over 20,8 meter i sekundet.
  • Orkan: Orkan er vindstød over 32,6 meter i sekundet.

DMI varsler i dag mod blandt andet piteraq i Tasiilaq.  Et vejrfænomen, hvor der opstår en meget voldsom og pludselig faldvind fra indlandsisen, og det vil de fortsat gøre, fortæller Michael Skelbæk.

Derudover vil de i første omgang varsle for hovedsageligt voldsomt vind som orkan, storm og kuling samt isslag.

Ifølge DMI har de grønlandske myndigheder sammen udpeget 11 områder langs den grønlandske kyst, hvor DMI skal varsle for farligt vejr.

Varslingen foregår i DMI’s kontor i Nuuk, hvor meteorologerne overvåger vejret i Grønland døgnet rundt og allerede servicerer flytrafik, søfart og beredskaber med varsler for farligt vejr.