Stormvejr koster 14 hunde livet i Kulusuk

Hundene i Kulusuk flyttes ud på islæg om vinteren, men på få timer smeltede isen under dem.
- Desværre har vi endnu engang indset naturens kræfter, siger Niels Ole Uuttuaq, der er bygdebestyrelsesformand, til KNR. Foto © : Marie Kûitse Kristensen
Skrevet af Karline Platou
13. april 2023 13:58

- Vi har desværre mistet 14 hunde i bygden på grund af pludseligt stormvejr og regnvejr i lørdags, mens vi sov, siger Niels Ole Uuttuaq, der er bygdebestyrelsesformand og formand for hundeslæde foreningen ”Qamutser 2016”, til KNR.

Han oplyser, at hundeejerne plejer at anbringe deres hunde på isen, når havet fryser til om vintrene. Hundene bliver altså rykket til islæg, som er 100 meter væk fra bygdens kaj.

Da det om lørdagen begyndte at blæse op, tog hundeejerne tilbage for at tilse hundene.

- Men da der ikke synes at være fare på færde, blev vi enige om, at vi ville komme igen om søndagen for at se til hundene, siger Niels Ole Uuttuaq.

Han fortæller, at isen var tyk, og at der lå masser af sne. Men da en fanger dagen efter tog tilbage til isen, opdagede han, at det uforudsigelige var sket. 

- Desværre har vi endnu engang indset naturens kræfter. Isen var smeltet hurtigt, bare i løbet af seks timer, og det resulterede i, at vi mistede 14 hunde.