Hash, som politiet har konfiskeret. ArkivfotoFoto: Malik Brøns / KNR

12 personer har forsøgt at smugle narko ind i landet på en enkelt måned

Toldere, bodyscanner og hunde opdager en stor stigning i antallet af smuglere, siger Grønlands Politi.

Tallet er nærmest eksploderet. 

I 2019 blev fem mennesker opdaget, da de forsøgte at smugle narko, som de havde slugt, med ind i Grønland. 

I år er 28 blevet stoppet ind til videre med hash eller anden narko i maven. Og på blot én enkelt måned er hele 12 personer taget.

 

 

Én grund er, at der rejser flere ind i landet i denne sommer, hvor corona ikke er længere spøger så voldsomt som i de sidste to år, siger vicepolitiinspektør Lars Bjerregaard fra Grønlands Politi. Han er også linjechef for efterforskning, og så peger han på endnu en ting: 

- Tolderne i Kangerlussuaq har en rigtig god kontrol både ved hjælp af hunde og i samarbejde med politiet i Kangerlussuaq, siger han.

To smuglere er døde

En bodyscanner i Kangerlussuaq er også medvirkende til, at folk bliver stoppet. Og så gør politiet selv et større stykke arbejde ved at advare om faren, siger Lars Bjerregaard. 

- Vi går i medierne og fortæller, hvor farligt det faktisk er. Man kan dø af det, som vi har desværre set her i to tilfælde indenfor ganske kort tid. Og så er der også en fare for, at man bliver taget i det, og at man måske får en fængselsstraf eller en plet på straffeattesten, der gør, at man måske ikke kan rejse og måske ikke få det job, man ønsker sig, siger han. 

LÆS OGSÅ Grønlands Politi efter dødsfald: Lad nu være med at sluge narko!

I løbet af sommeren er to smuglere døde

Den ene døde 7. august, fordi emballagen gik i stykker nede i mandens mave. Han blev i hast kørt på skadestuen på Dronning Ingrids Hospital i Nuuk med kraftige smerter i maven. Undervejs fik manden hjertestop og afgik senere ved døden.

Tarmslyng eller andet livstruende

Da der ikke umiddelbart var en naturlig årsag til dødsfaldet, blev manden obduceret for at finde den. Her fandt lægerne pakninger med hash i mavesæk og tarm.

En anden mand på 33 år døde af det samme tilbage i juni ombord på flyet på vej fra København til Kangerlussuaq. 

LÆS OGSÅ 33-årig mand døde ombord på atlantflyveren med narkotika i maven

Ifølge landslæge Henrik L. Hansen er det virkelig smertefuldt, hvis der går hul på emballagen nede i maven.

- Går der hul på pakninger med hash, er forgiftningsrisikoen mindre, men uanset hvad der er i pakningerne, er der altid stor risiko for tarmslyng og andre livstruende tilstande. Der er risiko for, at pakningerne sætter sig fast i maven eller tarmene, siger han. Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl