Qulaarpaa Økonomisk Råd advarer om fortsat underskud

Der er drøje hug til forslaget til finansloven fra Grønlands Økonomiske Råd. Både afgiftspakken og det flerårige underskud får klare ord med på vejen i årets rapport fra formandskabet.
Torben M. Andersen. Foto © : KNR
Skrevet af Walter Turnowsky
24. september 2015 09:59

Tirsdag fremlagde formandskabet i Økonomisk Råd, deres årlige rapport om landets økonomi. Og selvom de økonomiske eksperter pakker det ind i pæne formuleringer, så er deres budskab ikke til at misforstå. Politikerne får ikke taget ordentlig fat på den høje arbejdsløshed, afgifterne løser ingen problemer og de planlagte reformer giver alt for få indtægter. Desuden advarer de imod, at man i flere år kører med underskud inden man håber på, at der kommer et overskud i husholdningskassen.

LÆS OGSÅ Velfærden er truet

 

Reformer er for svage

Politikerne har i nu adskillige år lovet reformer, der betyder, at landets økonomi bliver mere sikker i fremtiden. Ved efterårssamlingen tager politikerne så langt om længe hul på en reform af pensionerne og førtidspensionerne. De skal hjælpe på em udvikling, hvor stadig flere ældre betyder, at udgifter og indtægter ikke hænger sammen.  Men Økonomisk Råd er ikke imponeret over Naalakkersuisuts reformforslag. Konkret skriver de, at kun bidrager relativt lidt til løsning af holdbarhedsproblemerne. Eller på et almindeligt sprog: De løser ikke de langsigtede økonomiske problemer.

 

Afgifter er brandslukning

Også afgiftspakken får drøje hug. Økonomerne skriver, at den ikke bidrager væsentligt til at løse de strukturelle problemer. Derudover efterlyser økonomerne beslutninger, der betyder, at det bedre kan betale sig at arbejde.

Samlet peger de på, at politikerne gang på gang har lovet, at de vil skabe et overskud på finansloven med kommende reformer. Et overskud, der gang på gang er blevet udskudt. Nu er det endnu engang udskudt til 2019. Økonomisk Råd er tydelig, denne gang skal tidspunktet for overskuddet blive til noget.

TV-debatprogrammet Qulaarpaa stiller i aften skarpt på forslaget til finansloven. Det sker kl. 19.30 på grønlandsk og 20.30 på dansk.

 

Se mere på knr.gl/da/qulaarpaa