Qulaarpaa Velfærden er truet

Finanslovsforslaget for næste år er barsk læsning, når man dykker ind bag tallene. En stor afgiftspakke vil gøre det dyrere at være grønlænder. Alligevel forbliver mange økonomisk problemer uløst
Foto © : KNR
Skrevet af Walter Turnowsky
24. september 2015 06:38

Når Inatsisartut næste uge skal debattere Finansloven for næste år, så er der ingen nemme smutveje. Økonomien er stram og der er ikke råd til at dele gaver ud til befolkningen.

Tværtimod har Naalakkersuisoq for Finanser, Anda Uldum (D) fremlagt en afgiftspakke som skal fylde næsten 100 mio kr i den slunkne landskasse. Dette lyder ubehageligt, men selv med afgiften, så hænger finanslovsforslaget kunne lige akkurat sammen. Faktisk vil der være underskud både næste år og i 2017. Og først i 2019 har vi indhentet de to års underskud igen.

 

Dyrere at være grønlænder

Flere partier, deriblandt Demokraterne, har allerede været ude med kritik af afgiftspakken. Spørgsmål er, hvor de så vil finde de 100 mio henne. Et forslag går ud på at hæve skatten. Dette vil fordele byrderne lidt anderledes, men ændrer ikke på det grundlæggende: Fra næste år bliver det dyrere at være grønlænder.

Et andet forslag går ud på, at pengene skal spares på administrationen. Det vil dog være et ganske drøjt hug, der skal tages lige på en gang. Der skal fyres en del mennesker, hvis man vil finde 100 mio.

 

Langsigtede problemer uløst

I det hele taget har politikerne i Inatsisartut ikke noget stort spillerum. En forudsætning for finanslovsforslaget er, at reformer af alderspensionen og førtidspensionen bliver gennemført. 

Grønlands Økonomiske Råd er tydelig i deres advarsel: Disse reformer skal gennemføres ellers kan målsætningen om et samlet overskud i 2019 ikke overholdes.

Samtidig gør rådet opmærksom på, at de to reformer kun hjælper meget lidt på de langsigtede problemer. Problemer der betyder, at udgifterne om meget kort tid vil blive større end indtægterne. Hvis ikke politikerne meget hurtigt får gjort noget ved denne situation, så venter drastiske nedskæringer af velfærden forude om ganske få år. Nedskæringer, som hver eneste borger i landet vil kunne mærke.

TV-debatprogrammet Qulaarpaa stiller i aften skarpt på forslaget til finansloven. Det sker kl. 19.30 på grønlandsk og 20.30 på dansk.

 

Se mere på knr.gl/da/qulaarpaa