Rosing: Øget bloktilskud skal styrke Rigsfælleskabet
Ifølge formand Michael Rosing skulle det ikke være et problem at få ændret Selvstyreloven, da han har oplevet stor velvillighed fra danske politikere til at hjælpe Grønland.
- Indtil nu har holdningen i Grønland været, at 'nej den hjælp vil vi ikke have', fordi det er vi for stolte til, og det synes vi ikke, at vi kan være bekendt over for vores børn, siger stifter af Samarbejdspartiet, Michael Rosing.
Med Selvstyreloven fra 2009 er bloktilskuddet lagt fast på omkring 3,4 milliarder kroner, og bliver derefter reguleret efter pris- og lønudviklingen i Danmark. Derfor ville det også være nødvendigt at ændre på Selvstyreloven, hvis bloktilskuddet skal hæves.
LÆS OGSÅ Debat om selvstændighed skygger for vigtige emner
Rigsfællesskabet skal styrkes
Men for Michael Rosing handler det om, at hele Rigsfællesskabet skal gentænkes i en version 2.0 som skal være med til at styrke samarbejdet mellem Grønland, Danmark og Færøerne.
Et samarbejde som Danmark ifølge Michael Rosing har stor gavn af, da Danmark uden Grønland og Færøerne bare er et lille land.
- Når vi står sammen i et stærkt Rigsfællesskab, så er vi en arktisk stormagt, og den slags fordele Danmark har, det koster jo, siger han.
Konkret ønsker Samarbejdspartiet, at et øget bloktilskud blandt andet skal øremærkes til bedre uddannelse og infrastruktur og til at løfte socialvæsenet og sundhedsområdet.
LÆS OGSÅ Lang vej endnu for Samarbejdspartiet
Folketinget har det sidste ord
Selv hvis der skulle være et flertal for forslaget i et kommende Inatsisartut, så er det Folketinget, der i sidste ende skal vedtage forslaget.
Men Michael Rosing slår fast, at han sammen med Tillie Martinussen har været kontakt med flere medlemmer af Folketinget, som har været positive indstillet overfor Samarbejdspartiets forslag.
- Om vi så præcist ender på en fordobling af bloktilskuddet eller, hvad vi gør, det ved jeg ikke. Men vi har flere gange fået at vide, at Danmark gerne vil hjælpe med en række forskellige områder, men i de fleste tilfælde har de grønlandske politikere, som har sagt nej af ren og skær stolthed, siger Michael Rosing.
LÆS OGSÅ DF vil have Folketinget til at udtrykke kritik af Grønland