WWF’s isbjørnepatrulje starter tidligt op

WWF patruljerer fra torsdag i denne uge i gaderne i Ittoqqortoormiit for at beskytte både mennesker og bjørne fra potentielt fatale konfrontationer.
Isbjørnepatruljen i Ittoqqortoormiit kører på niende år. Foto © : WWF / Malene Lynge.
26. juli 2024 10:30

I de seneste par måneder har der været mange meldinger om isbjørne, som kommer tæt på byer rundt omkring i landet.

Én af dem har i de sidste par dage gået rundt i fjordene i Nuuk. Og i Ittoqqortoormiit er der skudt to på to dage alene i denne uge. Den ene af dem var på vej hen til byens fodboldbane, hvor børn legede, da den blev skudt.

Derfor har WWF Verdensnaturfondens isbjørnepatrulje valgt at starte op igen allerede i går. 

Normalt begynder patruljerne fra midten af august, når skolen starter, frem til januar, når isbjørnejagten genoptages. De går rundt i byen og omgivelserne for at forhindre isbjørne i at komme ind i Ittoqqortoormiit. Men i år er ventetiden for lang.

Hvornår må man skyde en isbjørn?

I marts 2023 ændrede naalakkersuisut bekendtgørelsen om fangst og beskyttelse af isbjørne.

I den nye bekendtgørelse fremgår det, at man ikke længere skal indhente tilladelse fra Departement for Fiskeri og Fangst til aflivning af problembjørne.

Problembjørne er isbjørne, der gentagne gange til trods for, at de tidligere er jaget bort, vender tilbage til beboede områder.

Det er tilføjet, at isbjørne, der vurderes som problemisbjørne og kan aflives af erhvervsfangere med gyldig licens, tilfalder den pågældende erhvervsfanger.

Derudover er det altid tilladt at aflive en isbjørn i nødret eller nødværge, hvis det er nødvendigt, eller et eller flere menneskeliv er i fare.

Kilde: Naalakkersuisut.

Det skriver WWF i en pressemeddelelse.

- Endnu en isbjørn måtte nedlægges i Ittoqqortoormiit i dag (torsdag, red.). Det er bekymrende, at vi så tidligt på sæsonen allerede har oplevet to farlige situationer, siger Malene Lynge, der er programleder for WWF i Grønland. 

- Nedlæggelserne var nødvendige for at sikre byens indbyggere.

En mand skød tidligere på ugen en bjørn i Ittoqqortoormiit, fordi den var cirka fem meter fra mandens hus og skubbede til hans hunde. Bjørnen havde kurs mod fodboldbanen i byen, hvor der var legende børn. Foto © : Lone Andersen Madsen

Unge, afmagrede hanbjørne

Isbjørnepatruljen blev opstartet i 2015 og kører derfor på niende år. Ansatte i patruljen går rundt i byen og tjekker at den er isbjørnefri mellem klokken 6.00 og 8.00 om morgenen. 

I begge de farlige situationer, hvor det har været nødvendigt at nedlægge isbjørne, der er kommet ind i Ittoqqortoormiit, var der tale om unge, små og afmagrede hanbjørne. 

WWF vil gerne undgå, at isbjørne bliver nedlagt som konsekvens af, at de kommer for tæt på byen, og derfor har de startet isbjørnepatruljen for at beskytte både mennesker og bjørne.