Undersøgelse: Voksne i Grønland bevæger sig ofte

GIF har undersøgt, hvordan og hvorfor vi bevæger os. Det viser sig, at selvom mange er aktive, så halter de unge efter især på et område.
Blot 3 ud af 10 voksne er aktive i naturen sammen med deres børn eller børnebørn. Foto © : GIF
11. oktober 2023 14:53

Tirsdag offentliggjorde Grønlands Idrætsforbund en undersøgelse af voksnes bevægelsesvaner i Grønland, kaldet Grønland i Bevægelse.

Og det viser sig, at mange voksne i Grønland er aktive. Faktisk hele 81 procent.

Det skriver GIF i en pressemeddelelse.

Aktiviteterne er delt ind i fem områder: I hjemmet, på arbejdspladsen, under transport, i fritiden og motionsaktiviteter. Ifølge undersøgelsen varierer hyppighed og type, men næsten alle voksne bevæger sig som en fast del af deres hverdag.

- Hvis vi skal lykkes med at skabe bevægelse i hele samfundet, er det nødvendigt, at vi forstår fysisk aktivitet og bevægelse som et fænomen, der er en del af hele vores hverdag.

- Først når vi forstår og anerkender, at fysisk aktivitet kommer i mange former og forståelser, kan vi for alvor begynde at ændre adfærden og vores bevægelseskultur, siger Jonas Jensen, generalsekretær i Grønlands Idrætsforbund, i pressemeddelelsen.

Motivation

Undersøgelsen, som er lavet i samarbejdet med Syddansk Universitet, forholder sig ikke kun til, hvordan folk er aktive men også hvorfor.

Den viser, at motiver for bevægelse ikke kun handler om sundhed, men også om lyst.

For eksempel, at man bevæger sig, fordi man godt kan lide aktiviteten - det kunne være at gå en tur i fjeldet. 

GRØNLAND I BEVÆGELSE

  • Grønland i Bevægelse er den hidtil største nationale måling af grønlændernes bevægelsesvaner. Den omfatter to undersøgelser; en interview-undersøgelse samt en spørgeskemaundersøgelse, som er den allerførste i Grønland, der er blevet udsendt via e-Boks.
  • Knap 1200 voksne deltog i undersøgelsen.
  • Projektet er støttet af Nordea-fonden med 640.000 kroner.
  • Undersøgelsen ser på 92 forskellige bevægelsesaktiviteter
  • Projektet gennemføres i 2022-2023 og udføres af Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund på Syddansk Universitet.

Motivationen for at bevæge sig afhænger af aktivitetstypen i stedet for alder, køn og uddannelse.

Ofte er motivationen for at bevæge sig ved idræts- og motionsaktiviteter højere forbundet med sundhed end ved naturaktiviteter.

- Sundhedsmotivet er ofte en god anledning og motivation til at få folk i gang. Men for at fastholde folk i fysisk aktivitet er det de gode oplevelser og glæden ved den enkelte aktivitet, vi skal fokusere på og fremme. Og allerhelst hvis vi kan gøre det sammen med andre, siger projektleder i Grønlands Idrætsforbund, Bjørn Søvsø Jensen.

Udfordringer

Undersøgelsen viser, at de unge mellem 15 og 24 år er markant mindre aktive i naturen end deres forældres og bedsteforældres generationer.

Den peger også på, at nogle unge vælger ikke at være aktive, fordi de mangler nogle at være sammen med. Det oplever hver fjerde unge.

Desuden så falder aktivitetsniveauet i takt med alderen, men markant efter 60-års alderen.

- Det er afgørende at få gjort noget ved. For livskvalitet går unægtelig hånd-i-hånd med vores aktivitetsniveau. Befolkningsprognoserne viser, at vi ser frem til at leve længere, og alene i Kommuneqarfik Sermersooq er antallet af ældre steget med 60 procent over de sidste 10 år, siger Jonas Jensen.

Andre udfordringer, som stopper folk fra at bevæge sig, er mangel på muligheder især ved de større bosteder og længevarende funktionsnedsættelse.

Desuden er der kun tre ud af 10 voksne, som er aktive i naturen med deres børn eller børnebørn.

GIF vil fremlægge resultaterne af undersøgelsen på deres bevægelseskonference Aalasa 2023, som afholdes i Nuuk i næste uge.