Vindslæde-ekspedition på indlandsisen blev en succes

En ny mulighed for at forske på Grønlands indlandsis er blevet muliggjort gennem en spændende og banebrydende ekspedition. Et hold på otte har netop gennemført Ekspeditionen, SOS ARCTIC 2024
Holdet ses her med de otte deltager, tre fra Grønland, en fra Venezuela, to fra Spanien og to fra Italien.
Skrevet af Ulrikke Andersen
18. juni 2024 07:36

En frossen sovepose i et telt langt inde på indlandsisen er, hvad otte eventyrer har kaldt deres hjem den seneste måned. De mange kolde nætter har været en del af  et forskningsprojekt kaldet "SOS ARCTIC 2024", som vil sørge for, at man kan lave mere bæredygtig forskning på indlandsisen.       

Ekspeditionen startede 2. maj og strakte sig over 1500 km fra Qalerallit Sermiat i Sydgrønland til Naajaat nord for Upernavik, med afslutning 7. juni. 

Bag ekspeditionen står Ramón Larramendi, en af verdens mest kendte polarforskere. Over de sidste 25 år gennem 11 ekspeditioner har han udviklet en slæde, der udelukkende kører på vind-energi. Slæden, som den er nu, er 20 meter lang, tre meter bred og kan fragte tre tons.

På ekspeditionen blev slæden testet for at undersøge grænserne for kapacitet og belastning med fokus på at forbedre dens effektivitet. 

- Det er det første af sin art i verden. Vi har bevist, at det er muligt at udføre rentabel og valid forskning uden fossile brændstoffer. Nu kan vi tilbyde forskere en løsning, som vil være svær at sige nej til, siger Bo Kleffel, der var én af deltagerne fra Grønland.

Bo der styrer slæden
Bo Kleffel styrer kiten der er 200 meter fra slæden Foto © : Bo Kleffel

Grønlandske deltagere

Tre grønlændere deltog i ekspeditionen, heriblandt Bo Kleffel, der primært beskæftiger sig med ekspeditioner til dagligt. Han har været en del af vindslædeprojektet siden 2010.

- Hele idéen er at tilvejebringe bæredygtig forskning, som samtidig er rentabel, så det ikke koster for meget. Det skal være bæredygtigt og uden brug af fossile brændstoffer, siger Bo Kleffel.

Aka Simonsen, sitemanager i UNESCO World Heritage i Sydgrønland, deltog som den eneste kvinde. Hun fortæller, at de undersøgte, om de kunne køre hele den 20 meter lange slæde i fire dele med en last på tre tons og otte deltagere. 

- Det var spændende at se, om det var muligt. Nu ved vi, at forskere i fremtiden kan komme næsten overalt på indlandsisen. Vi er meget glade for, at det lykkedes, siger Aka Simonsen.

Den tredje deltager fra Grønland kommer fra Sydgrønland, Jens Jacob Simonsen der til daglig er Maritine Captajn i Tasermiut South Greenland Expeditions. Hans oplevelse af turen var også præget af personlig begejstring over at have gennemført ekspeditionen, fremgår det på hans sociale medier.  

På turen indsamlede de prøver der skal sendes afsted til forskningsinstitutter Foto © : Bo Kleffel

Dataindsamling

Et italiensk forskerhold monterede et apparat, der optager mikroorganismer i luften, på den bagerste slæde. Dette er første gang, sådan data er blevet indsamlet fra Nunatakkerne til nord for Upernavik.

Dataindsamlingen og prøvetagningen er gennemført i samarbejde med de internationale forskningsinstitutioner University of Maine's Climate Change Institute (USA) og Autonomous University of Madrid. Derudover har Institut for Polarvidenskab ved CNR også deltaget.

Det overordnede mål for projektet var at udføre den sidste test, før WindSled fra 2025 bliver en permanent og international forskningsplatform.