Vil forbyde energidrikke ved lov

Salg og udskænkning af energidrikke til børn under 18 år skal forbydes ved lov, mener Naalakkersuisoq for Sundhed. Inatsisartut skal derfor tage stilling til dette lovforslag i midten af november.
Skrevet af Pipaluk Høegh
08. november 2012 07:18

Inatsisartut skal 2. behandle et lovforslag om forbud af salg og udskænkning af energidrikke til personer under 18 år torsdag den 15.november. Energidrikke er alle drikke, der er tilsat koffein, hvor indholdet af koffein overstiger 150 mg/l.

Der er flere grunde til, at Naalakkesuisoq for Sundhed Agathe Fontain vil forbyde energidrikke til børn under 18 år. En af de mere tungtvejende grunde er, at videnskabelige undersøgelser har vist, at energidrikke kan give bivirkninger.

Energidrikke kan f.eks. give sure opstød, kvalme, hovedpine, hjertebanken, muskelrystelser, samt forbigående adfærdsændringer som uro, rastløshed, nervøsitet og angst, hvis en person indtager store mængder af disse energidrikke, som har et højt indhold af koffein.

- En tilhørende problematik er, at børn og unge erfaringsmæssigt drikker energidrikke ret hurtigt og ofte i store mængder for at opleve en rus-effekt gennem koffeinen, står der i lovforslagets bemærkninger.

Departementet for Sundhed frygter, at indtagelsen af energidrikke som Red Bull og Cult Cola kan give børnene en smag for rusmidler:

- Det kan også frygtes, at børn, der indtager energidrikke, på et tidspunkt vil søge at opnå en tilsvarende, men stærkere rus gennem alkohol og derved få en tidlig alkoholdebut med den deraf indbyggede risiko for efterfølgende misbrugs problemer, står der i bemærkninger til lovforslaget.

Hvis lovforslaget bliver vedtaget, vil det heller ikke længere være tilladt at annoncere, skilte og på anden måde reklamere for energidrikke i Grønland. Udenlandske aviser, tidsskrifter, blade og billedmedier, som er produceret udenfor Grønland, er dog undtaget fra forbuddet.

Alle energidrikke skal også være tydeligt mærket med en advarsel om et højt indhold af koffein i produktet. Advarslen skal være skrevet på både dansk og grønlandsk.

Lovforslaget skal til tredjebehandling den 21. november 2012.